Friday, April 23, 2010

Στο τραπέζι η λύση των reverse split


Στο τραπέζι η λύση των reverse split

Τα spread φέρνουν... reverse spit. Η κάθετη υποχώρηση των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο λόγω του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει αρκετούς τίτλους κοντά στα επίπεδα των 0,30 ευρώ, όριο βάσει του οποίου μία μετοχή μεταφέρεται στην κατηγορία των «Ειδικών Χαρακτηριστικών» και ουσιαστικά στο περιθώριο της αγοράς.

Ήδη σε αυτή τις τελευταίες εβδομάδες εντάχθηκαν η Sato και ο Καρδασιλάρης, ενώ περί τις 35 ακόμη εταιρείες «φλερτάρουν» επικίνδυνα με την κατηγορία, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους μετόχους τους αφού αυτόματα εφαρμόζονται περιορισμοί στη διαπραγμάτευσή τους και κατάργηση του margin.

Ως ένα μέτρο άμυνας, συνήθως εφαρμόζεται η λύση του reverse split, όπου φυσικά είναι αυτό δυνατό. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο αριθμός των μετοχών μιας εταιρείας και αυξάνεται η ονομαστική της τιμή. Αυτό γίνεται από εισηγμένες που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό μετοχών και η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλά, σε σημείο που τείνει να απαξιωθεί. Ουσιαστικά, με το reverse split αποφεύγεται η μετατροπή μιας μετοχής σε penny stock, καθώς μειώνεται η διασπορά.

Κάτι ανάλογο εξετάζει να πράξει και η Alapis. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τίτλων –1,96 δισ.– η σκέψη για την πραγματοποίηση reverse split είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην τελευταία παρουσίαση του ομίλου σε αναλυτές αναφέρθηκε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να ενταχθεί η μετοχή της εταιρείας στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών του ΧΑ.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, πάντως, μόνο σε μια συνεδρίαση η μετοχή της Alapis υποχώρησε κάτω από τα 0,30 ευρώ, αν και η διαγραμματική τάση εμφανίζεται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις καθοδική. Χθες, ο τίτλος έκλεισε στα 0,35 ευρώ.

Προ καιρού η Plias (πρώην Παπουτσάνης) αποφάσισε την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών με συνένωση μετοχών και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της. Από 197 εκατ., οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν σε 49 εκατομμύρια, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ. Ο όμιλος εμφάνισε πέρυσι ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ, από 7,8 εκατ. το 2008, ενώ φέτος στόχος είναι να επιτύχει περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους (το 2009 τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 30% στα 4,5 εκατ. ευρώ).

Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει σενάρια για ανάλογη κίνηση και στη Χατζηιωάννου Holdings που από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται στην κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς και Ειδικών Χαρακτηριστικών». Η μετοχή έχει πλέον σταθεροποιηθεί κάτω από τα 0,30 ευρώ (χθες έκλεισε στα 0,19 ευρώ), με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είχαν δηλώσει στις αρχές του έτους πως δεν εξετάζουν τη λύση του reverse split, εκτιμώντας πως η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και επαναπροσδιορισµού της δραστηριότητάς της, προσπάθεια που θα αποτυπωθεί και στην εικόνα της µετοχής στο Χ.Α. Στο σύνολο, πάντως, του 2009 οι ζημιές του ομίλου διευρύνθηκαν στα 8,6 εκατ.ευρώ από 2,7 εκατ.ευρώ το 2008.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, υπάρχουν περίπου 35 μετοχές εταιρειών που βρίσκονται κοντά στο όριο των 0,30 ευρώ και οι οποίες εάν διατηρηθεί το έντονα αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για την ένταξή τους στη κατηγορία των «Ειδικών χαρακτηριστικών», δίχως να αποκλείεται κάποιες από αυτές να προτείνουν τη λύση του reverse split στις γενικές τους συνελεύσεις.

source: capital.gr

No comments:

Share |