Tuesday, December 15, 2009

Εποπτικός κλοιός σε ελεγκτές τραπεζών


Εποπτικός κλοιός σε ελεγκτές τραπεζών


Σφήνα στις σχέσεις των τραπεζών με τους ελεγκτές μπαίνει η Κεντρική Τράπεζα με οδηγία που ρυθμίζει τις πληροφορίες που οφείλουν οι ελεγκτικοί οίκοι να παραχωρούν στην εποπτική αρχή για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών. Με οδηγία που εξέδωσε το Νοέμβριο, η ΚΤ συγκεκριμενοποιεί προηγούμενες διατάξεις του περί τραπεζών νόμου, ζητώντας από τους ελεγκτές τραπεζών να την ενημερώνουν άμεσα για οτιδήποτε ενδέχεται να επηρεάζει τα συμφέροντα των καταθετών. Στόχος είναι «η δημιουργία εποικοδομητικής επικοινωνιακής σχέσης με τους εγκεκριμένους ελεγκτές των τραπεζών, έτσι ώστε να προωθηθεί η παροχή πληροφοριών προς την ΚΤ η οποία θα διευκολύνει την εποπτική της δραστηριότητα».

Η νέα οδηγία στοχεύει σε καθορισμό των πλαισίων των τριμερών συναντήσεων της ΚΤ με τις τράπεζες και τους ελεγκτές αλλά και τις εμπιστευτικές, διμερείς συναντήσεις της εποπτικής αρχής με τους ελεγκτές εν τη απουσία των τραπεζών. Περιγράφει επίσης τις περιπτώσεις που οι ελεγκτές οφείλουν δια νόμου να ενημερώνουν την ΚΤ για πιθανές παραβάσεις των πελατών τους που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους.

Στις τριμερείς συναντήσεις η ΚΤ έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει από τους ελεγκτές στοιχεία από τους ετήσιους λογαριασμούς των τραπεζών, τη συνοδευτική έκθεση των ελεγκτών, το management letter, τις διαδικασίες ελέγχου και οιαδήποτε άλλα θέματα ενδεχομένως να επηρεάζουν τη λειτουργία ή οικονομική ευρωστία της τράπεζας.

«Αναμένεται από τον εγκεκριμένο ελεγκτή να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στις τριμερείς συναντήσεις και να συζητά με την ΚΤΚ τις πληροφορίες που κατέχει για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων, αν παραστεί ανάγκη, πληροφοριών αναφορικά με τους πελάτες της τράπεζας που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια του ελέγχου», αναφέρει η οδηγία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ρύθμιση των διμερών συναντήσεων. Η ΚΤ καλεί τους ελεγκτές να την ενημερώνουν εντός μίας μέρας για οτιδήποτε περιέλθει εις γνώση τους που ενδέχεται να αποτελούν παραβάσεις των νόμων ή κανονισμών ή να επηρεάσουν τη λειτουργία της τράπεζας ή να οδηγήσουν σε αρνητική έκθεση του ελεγκτή.

Ο ελεγκτής υποχρεούται με βάση τις νέες οδηγίες «να ασκεί την επαγγελματική του κρίση» προτού αποφασίσει κατά πόσον ένα θέμα χρίζει χειρισμού με την ΚΤ. Στα θέματα που μπορεί να περιληφθούν στην ατζέντα των εμπιστευτικών συναντήσεων των ελεγκτών με τις τράπεζες περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου ο ελεγκτής διαπιστώνει προβλήματα κεφαλαίων, ρευστότητας, ανεπαρκών προβλέψεων και προβληματικών λογιστικών συστημάτων ή συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Οι ελεγκτές έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν αμέσως την ΚΤ αν διαπιστώσουν επίσης ότι η τράπεζα διοικείται από ένα άτομο ή αν δεν τηρεί τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτεί η ΚΤ.

Ακόμα και η όποια αμφισβήτηση της ορθότητας των αποφάσεων της ανώτατης διεύθυνσης της τράπεζας από τον ελεγκτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για διμερείς διαβουλεύσεις, ιδίως αν ο ελεγκτής πιστεύει ότι θα επηρεάσουν την οικονομική της κατάσταση ή αν εγείρουν εποπτικές ανησυχίες.

Στις συναντήσεις με την ΚΤ υποχρεούται να είναι παρόν ο αρμόδιος συνέταιρος καθώς και το διευθυντικό προσωπικό που έχει εμπλακεί στον έλεγχο.

Παράβαση των διατάξεων του νόμου είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €85 χιλ. ή και με τις δύο ποινές. Αν δε η παράβαση συνεχίζεται, τιμωρείται με πρόστιμο €1700 την ημέρα. Η ΚΤ μπορεί να καταστήσει υπεύθυνους για παραβάσεις όσους υπαλλήλους ενός οργανισμού εν γνώσει τους επέτρεψαν τη διάπραξη αδικήματος.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |