Thursday, April 10, 2008

Εκτακτα μέτρα εξετάζει η Fed για ενίσχυση της ρευστότητας

Εκτακτα μέτρα εξετάζει η Fed για ενίσχυση της ρευστότητας

Πιο δυναμική δράση είναι έτοιμη να αναλάβει η Fed σε περίπτωση που χρειαστεί.
Η ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΕΖΕΡΒ εξετάζει έκτακτα μέτρα για τη συνέχιση των επιχειρήσεων δανεισμού της, όπως επιβεβαίωσε χθες αξιωματούχος της, στην περίπτωση που χρειαστεί ακόμη πιο δυναμική δράση από αυτή που έχει λάβει μέχρι σήμερα, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Μεταξύ των επιλογών της είναι ο δανεισμός από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών περισσότερων χρημάτων απ΄αυτά που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, έκδοση χρέους υπό το όνομα της Fed παρά του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης να ζητηθεί από το Κογκρέσο να επιτρέψει στη Φέντεραλ Ρεζέρβ να πληρώσει τόκο όταν χρησιμοποιεί τα αποθέματα τραπεζών ευθύς αμέσως αντί να περιμένει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος που θα επιτρέψει την κίνηση αυτή το 2011.

Βεβαίως καμία από τις παραπάνω κινήσεις δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, επειδή η Fed έχει τεράστια περιθώρια κινήσεων. Απλώς όλες αυτές οι επιλογές έχουν αρχίσει να συζητούνται στην περίπτωση που επιδεινωθούν σε μεγάλο βαθμό οι συνθήκες στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα μέτρα εξετάζουν και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, όπως της Αγγλίας και της Ελβετίας, όμως η ΕΚΤ προς το παρόν εμφανίζεται απρόθυμη να σκεφθεί επιλογές που απαιτούν σημαντική τροποποίηση των καθιερωμένων «εργαλείων» της.

Αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο να εξαντλήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα αποθέματά της σε κρατικά ομόλογα και εν συνεχεία να χάσει την ικανότητά της να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως πολλοί στη Wall Street φοβούνται.

Η Fed, όπως επίσης οιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε να κόψει τεράστιες ποσότητες χρήματος, όμως μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιό της σε επίπεδα χαμηλότερα απ΄αυτά που θεωρούνται ορθά για την αγορά. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις ορισμένων παικτών της Wall Street, αλλά και ξένων αξιωματούχων να αγοράσει δηλαδή απευθείας χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκη, προκειμένου να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Πριν από την πιστωτική κρίση, η Fed κρατούσε 790 δισ. δολάρια σε κρατικά χρεόγραφα στον ισολογισμό της, ήτοι το 87% του συνολικού ενεργητικού της. Εκτοτε, έχει πωλήσει ή δανείσει χρεόγραφα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |