Thursday, April 10, 2008

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΕΚΤ- Στο 5% μείωσε τα επιτόκια η ΒοΕ

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΕΚΤ- Στο 5% μείωσε τα επιτόκια η ΒοΕ

Αμετάβλητα στο 4%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας, διατήρησαν το επιτόκιο του ευρώ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συναντήθηκαν σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Η ΕΚΤ, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, εμφανίστηκε «απρόθυμη» να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδικής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας και την πολιτική μείωσης των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κοντά στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και μόνο αφού θα έχει πεισθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν «χαλιναγωγηθεί». Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα πρέπει να υποχωρήσει κατά από το 3% για να αποφασιστεί μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί σε υψηλά 16 ετών στο 3,5%.

Από την άλλη πλευρά κατά 25 μονάδες βάσης στο 5% μείωσε το βασικό επιτόκιο της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Πρόκεται για την τρίτη μείωση που γίνεται από τα Δεκέμβριο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας της χώρας θα διαχυθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο της στερλίνας καθώς η χειρότερη κρίση στην αγορά κατοικίας από το 1992 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. Παρά τη σημερινή μείωση το επιτόκιο της στερλίνας εξακολουθείνα είναι το υψηλότερο μεταξύ των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7).

Σημειώνεται ότι η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 15% έναντι του ευρώ από το Σεπτέμβριο καθώς οι επενδυτές χάνουν την «πίστη» τους στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Αλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα «πέσει» στο 1,6% το 2008 από 3,1% το 2007, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις από την τελευταία ύφεση του 2007.

REPORTER.GR

No comments:

Share |