Tuesday, December 15, 2009

Προτάσεις για υποτίμηση του δολαρίου


Προτάσεις για υποτίμηση του δολαρίου

Μερίδα αναλυτών στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επισημαίνει αυτό που η Ουάσιγκτον πιθανότατα δεν θα παραδεχθεί ποτέ επισήμως: μια υποτίμηση του δολαρίου θα παρείχε την απαραίτητη... τονωτική ένεση στην αμερικανική οικονομία.

Την ώρα που η Φέντεραλ Ριζέρβ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω και των αντιδράσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ενίσχυση του ευρώ, διατείνονται ότι επιμένουν στην πολιτική του «ισχυρού δολαρίου», κάποιοι τους καλούν ανοικτά να το υποτιμήσουν.

Ενας εξ αυτών είναι και ο Φρανκ Μπεκ, αναλυτής της Capital Financial Group, ο οποίος είχε εγκαίρως προβλέψει τις αναταράξεις στις πιστωτικές αγορές.

Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του Forbes, ο Μπεκ προτείνει μια «συντονισμένη υποτίμηση» όλων των μεγάλων νομισμάτων, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε ώθηση στις τιμές των περισσότερων στοιχείων ενεργητικού από τις μετοχές έως τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι εάν η συντονισμένη δράση δεν φαντάζει εφικτή και μια μονομερής κίνηση θα ήταν αποτελεσματική. Οπως εξηγεί, σε κρίσεις του παρελθόντος αρκετές κυβερνήσεις είχαν καταφύγει στην υποτίμηση του νομίσματός τους προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας τους.

Στην πενταετία, που ακολούθησε μετά το κραχ του 1929, δεκατρείς χώρες υιοθέτησαν την πολιτική της υποτίμησης και όλες, σύμφωνα πάντα με τον αναλυτή της Capital Financial Group, είδαν τις οικονομίες τους να ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι ΗΠΑ στράφηκαν στην τακτική αυτή το 1934 με επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Εχοντας σήμερα δει περιορισμένα μόνο αποτελέσματα από τα άκρως δαπανηρά «σχέδια ανάκαμψης», τα οποία και έχουν εκτινάξει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα-ρεκόρ, ίσως τελικά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, δεν τους μένει άλλη λύση από την υποτίμηση του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα άλλωστε, παρά τη σχετική ανάκαμψή του την τελευταία εβδομάδα, έρχεται αντιμέτωπο με συνεχείς πιέσεις τον τελευταίο χρόνο, έχοντας υποχωρήσει αισθητά έναντι του ευρώ, του γιεν [JPY=X] και των άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Θα ήταν ίσως λοιπόν προτιμότερη, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Forbes, μια επίσημη υποτίμηση από την καθημερινή αργή, αλλά και επώδυνη υποχώρησή του. Υπολογίζεται ότι μια υποτίμηση του δολαρίου κατά 30% θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών των αμερικανικών στοιχείων ενεργητικού κατά 43%.

naftemporiki

No comments:

Share |