Tuesday, December 15, 2009

Πτωτικά ο χρυσός


Πτωτικά ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Η ανάκαμψη αυτή του δολαρίου έχει ανακόψει την ανοδική πορεία των μετάλλων, πλήττοντας την ελκυστικότητα τους. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 80 cents στα 1,123 δολάρια η ουγγιά.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών ανατιμήθηκε σήμερα το δολάριο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει την Fed να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των εκτάκτων μέτρων. Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο 1,4539 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Οκτωβρίου. Το απόγευμα το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς και διαπραγματευόταν στα 1,4565 δολάρια.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η συνεχιζόμενη για δεύτερη ημέρα υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων. Η επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί την συνοχή της ευρωζώνης καθώς η υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, θα «βραχυκυκλώσει» από τις αρχές του 2011 τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι από 1.1.2011, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, θα επαναφέρει τον πήχη στα προ τις κρίσεως επίπεδα αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ομολόγων που αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Το κατώτατο αποδεκτό όριο αξιολόγησης για την ΕΚΤ ήταν το Α-, ενώ μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας η πιστοληπτική διαβάθμιση των κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει από το επίπεδο αυτό.

reporter.gr

No comments:

Share |