Monday, April 27, 2009

ΗΒ: Ζημιές το τρίμηνο 2009

ΗΒ: Ζημιές το τρίμηνο 2009


Ζημιές αναμένει να σημειώσει η Ελληνική Τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η τράπεζα σημειώνει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2009 αναμένεται να παρουσιάσουν μειωμένα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη τριμηνία του 2008. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αναμένεται να είναι αυξημένες έναντι των αντίστοιχων προβλέψεων του πρώτου τριμήνου του 2008 λόγω των συγκεκριμένων οικονομικών συνθηκών της περιόδου και της αυστηρής πολιτικής που ακολουθεί ο Όμιλος στο θέμα αυτό.

Όπως τονίζεται, περαιτέρω καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων αποτελούν η αύξηση του κόστους των καταθέσεων σε μη αναμενόμενα επίπεδα καθώς και η μείωση των επιτοκιακών εσόδων και ορισμένων μη επιτοκιακών εσόδων. Ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσει ζημία.

Αποτελέσματα έτους

Η HB υπογραμμίζει ότι, συνεκτιμώντας συνολικά τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα του Ομίλου για ολόκληρο το 2009 αναμένεται να είναι αρνητικά διαφοροποιημένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2008. Υπογραμμίζεται ότι λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται σε μεγάλη μεταβλητότητα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου κατά το 2009 επικεντρώνονται στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, στη διαφύλαξη των δεικτών επάρκειας κεφαλαίων και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Διεύθυνση προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή και πιο αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον Όμιλο.

Η Ελληνική κατέγραψε το 2008 κέρδη €45 εκ. έναντι €153 εκ. το 2007. Το τρίμηνο του 2008, τα κέρδη της μειώθηκαν στα €23 εκ.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις της, για το 2009 η τράπεζα αναμένει προ φόρων κέρδη €154 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |