Saturday, March 6, 2010

Η ύφεση προτίμησε τους άνδρες


Η ύφεση προτίμησε τους άνδρες


Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι οδήγησε στην κατάργηση έως και 51 εκατ. θέσεων εργασίας.

Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες ανά τον κόσμο, ακολουθώντας τις τάσεις που είναι ήδη διαπιστωμένες στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Accenture oι άνδρες διατηρούσαν περισσότερες από τις θέσεις που καταργήθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Στην Ινδία, το 95% των απολύσεων αφορούσε άνδρες.

Στη Γαλλία, οι άνδρες αντιστοιχούσαν στο 71% των χαμένων θέσεων εργασίας. Η δημοσκόπηση της Accenture διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και μέσα Φεβρουαρίου 2010.

Οι απολύσεις ανδρών ήταν περισσότερες έναντι των γυναικών και σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Μεξικό, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Ελβετία και Βρετανία. Στις ΗΠΑ, οι άνδρες αντιστοιχούσαν στο 54% των χαμένων θέσεων εργασίας, έναντι ποσοστού 46% για τις γυναίκες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού ήταν άνδρες, κατά συνέπεια είναι φυσικό να επηρεασθούν οι άνδρες», επισημαίνει η Νέλι Μπορέρο, στέλεχος της Accenture.

Στις ΗΠΑ, οι άνδρες κυριαρχούν σε τομείς που υπέστησαν ισχυρό πλήγμα από την ύφεση, όπως βαριά βιομηχανία και κατασκευαστικός κλάδος, ενώ οι γυναίκες κυριαρχούν σε τομείς που επλήγησαν λιγότερο από την ύφεση, όπως υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση, όπως καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία.

Διαφορετική όμως είναι η εικόνα στην Ολλανδία, όπου οι γυναίκες αντιστοιχούσαν στο 51% των χαμένων θέσεων εργασίας, ενώ στην Κίνα, οι χαμένες θέσεις ήταν ισομερώς μοιρασμένες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στη δημοσκόπηση της Accenture συμμετείχαν 524 ανώτερα στελέχη μεσαίων και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων σε Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Μαλαισία, Ελβετία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας -στον απόηχο κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers- εκτιμάται ότι οδήγησε στην κατάργηση έως και 51 εκατ. θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2009, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), ο οποίος είχε προβεί σε δυσοίωνες προβλέψεις για τις προοπτικές απασχόλησης το 2010.

source: naftemporiki

No comments:

Share |