Monday, July 26, 2010

JPMorgan: Χαμένη ευκαιρία τα stress tests


JPMorgan: Χαμένη ευκαιρία τα stress tests

«Χαμένη ευκαιρία» και όχι σημείο καμπής χαρακτηρίζει τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών η JPMorgan, ωστόσο εκτιμά ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καταστροφικά, σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010.

Ο οίκος αναφέρει ότι σε σύγκριση με τα αμερικανικά stress tests του 2009, τα ευρωπαϊκά τεστ μοιάζουν πολύ απλά καθώς μόλις επτά ιδρύματα απέτυχαν και το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά δείχνουν πολύ χαμηλά και προσφέρουν στήριξη στην αντίληψη ότι τα κριτήρια των τεστ ήταν πολύ χαλαρά, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πολύ χαμηλές και συνεπώς οι ισολογισμοί είναι ευάλωτοι σε κινδύνους.

Η JPMorgan εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει ελαφρώς σήμερα, ωστόσο οι επιπτώσεις από τα τραπεζικά τεστ αντοχής δεν είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με τον οίκο, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να περιορίζει την πρόσβαση ορισμένων τραπεζών της περιφέρειας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών χονδρικής, γεγονός που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε απομόχλευση.

Ωστόσο, η σταδιακή συρρίκνωση ισολογισμών στο μικρότερο μέρος της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Γερμανία ανακάμπτει και οι ΗΠΑ επιβραδύνουν υποδηλώνει ότι το ευρώ θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

source: capital.gr

No comments:

Share |