Monday, July 26, 2010

Roubini: Τα κριτήρια των ευρωπαϊκών stress tests δεν ήταν ρεαλιστικά


Roubini: Τα κριτήρια των ευρωπαϊκών stress tests δεν ήταν ρεαλιστικά


Τα πανευρωπαϊκά stress tests δεν ήταν αρκετά ρεαλιστικά ώστε να αντανακλούν τις μελλοντικές επιδεινούμενες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξε ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Roubini Global Economics, Nouriel Roubini, μιλώντας στο cnbc.

Οι υποθέσεις που έγιναν στα ευρωπαϊκά stress tests σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν αρκετά ρεαλιστικές, όπως επεσήμανε ο Roubini.

Ο Giovanni Carosio, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), υποστήριξε την Παρασκευή πως τα αποτελέσματα ήταν λεπτομερή και οι επενδυτές μπορούν να υπολογίσουν τις απώλειες των τραπεζών σε περίπτωση μιας κρίσης δημόσιου χρέους, αν το επιθυμούν.

«Σε κάποιες περιπτώσεις ναι», συμφώνησε ο Roubini, αλλά επεσήμανε πως ενώ ήταν σχετικά εύκολο να δουν την έκθεση των ισπανικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, δεν ισχύει το ίδιο και για τις γερμανικές τράπεζες.

Rogers: Άσκηση... δημοσίων σχέσεων τα stress tests


Τα stress test στα οποία μόλις επτά από τις 91 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν αποτελούν απλώς μία άσκηση δημοσίων σχέσεων και δεν ήταν αρκετά σκληρά, εκτιμά με σημερινές του δηλώσεις στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο διάσημος επενδυτής Jim Rogers.

Την Παρασκευή, οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κριτήρια ήταν πιο σκληρά από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στα τεστ των αμερικανικών τραπεζών πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο ο Rogers τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά τεστ ήταν «μία άσκηση δημοσίων σχέσεων, όπως ακριβώς και τα αμερικανικά».

Ήταν «χάσιμο χρόνου και σπατάλη δημοσιογραφικού μελανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Rogers.

Πολλοί αναλυτές άσκησαν κριτική στο γεγονός ότι δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας στην Ευρώπη, ωστόσο ο επικεφαλής της αρμόδιας αρχής για τα τεστ CEBS δήλωσε στο CNBC ότι οι τράπεζες γνωστοποίησαν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα.

«Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αφορούν τις αγορές συναλλάγματος, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αμερικανικές πολιτείες και πόλεις κλπ. Τίποτα από αυτά δεν υπολογίστηκε αν και το ζήτημα των αμερικανικών πόλεων έχει έμμεση επιρροή στις ευρωπαϊκές τράπεζες», σημείωσε ο Αμερικανός επενδυτής.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κινούνται ανοδικά στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τα αποτελέσματα των τεστ, ωστόσο ο Rogers τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

source: capital.gr

No comments:

Share |