Monday, July 26, 2010

Πουλάει κρατικές συμμετοχές η ρωσική κυβέρνηση


Πουλάει κρατικές συμμετοχές η ρωσική κυβέρνηση


Η ρωσική κυβέρνηση θα συγκεντρώσει περί τα 900 δισ. ρούβλια (29 δισ. δολάρια) στα επόμενα τρία χρόνια, μέσω της πώλησης μειοψηφικών ποσοστών σε δέκα μεγάλες κρατικές εταιρείες, αναφέρει η Vedomosti.

Τα έσοδα από την πώληση στοιχείων του ενεργητικού, που είναι η μεγαλύτερη την οποία επιχειρεί το δημόσιο από τη δεκαετία του ’90, θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το έλλειμμα της Ρωσίας, το οποίο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Vladimir Putin, τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2015.

Τα assets που θα πωληθούν θα περιλαμβάνουν μετοχές της Transneft, της ρωσικής μονοπωλιακής εταιρείας πετρελαϊκού αγωγού, μετοχές της Rosneft, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία, της VTB, του δεύτερου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Sberbank, τον μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού ομίλου της χώρας, καθώς και τις Ρωσικές Σιδηροδρομικές Γραμμές.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας εμφάνισε πέρυσι έλλειμμα για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεκαετίας, καθώς η χώρα επλήγη από τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων 15 ετών.

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης του 5%, το οποίο πρόκειται να συρρικνώσει κατά 2,9% το 2012.

Το δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί βασικό ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις εταιρείες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, σύμφωνα με την Vedomosti.


source: capital.gr

No comments:

Share |