Monday, September 1, 2008

Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Παρά τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, στο 4,25%, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές.


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, εκτιμά ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια.
Εκτός της απόφασης για τα επιτόκια, η ΕΚΤ θα δώσει στη δημοσιότητα και τις τελευταίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τους οικονομολόγους να αναζητούν ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας αναμένεται να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Σούμπερτ, οικονομολόγος της Commerzbank «Την ίδια στιγμή, όμως, οι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, γι' αυτό και η ΕΚΤ αναμένεται να μην αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο ως προς τη μελλοντική νομισματική πολιτική», καταλήγει ο κ. Σούμπερτ.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 3,8% έναντι 4% του Ιουλίου, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. Παρ' όλα αυτά, παραμένει πολύ πιο πάνω από το στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Και μπορεί οι τιμές πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκφράζονται όμως ανησυχίες μήπως τα αιτήματα των σωματείων εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς δημιουργήσουν ένα δεύτερο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων. Από την άλλη πλευρά, όμως, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται, γι' αυτό και θα ασκηθούν πιέσεις προς τους αξιωματούχους της ΕΚΤ για άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ- συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο έπειτα από αρκετά χρόνια αναπτυξιακής πορείας. Από την πλευρά του, όμως, ο Βόλφγκαγκ Βίγκαρντ, οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, τόνισε ότι μπορεί μεν η Γερμανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με φάση οικονομικής επιβράδυνσης, θεωρεί όμως ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης. Σε περίπτωση που η γερμανική οικονομία συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο -κάτι που θεωρούν πιθανό άλλοι οικονομολόγοι- τότε επισήμως θα βρεθεί σε ύφεση.

Δυσοίωνες όμως είναι και οι προοπτικές για την ισπανική οικονομία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, να εκτιμά ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια. «Ομως μετά την εξασθένηση θα ακολουθήσει η οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Mundo».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |