Monday, September 1, 2008

Προς κατάργηση τα ταμεία συντάξεως δημοσίων

Προς κατάργηση τα ταμεία συντάξεως δημοσίων


Προς κατάργηση οδεύουν τα ταμεία συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Πολίτη, η ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών περνά μέσα από τη μείωση του κόστους του κρατικού μισθολογίου. Όπως αναφέρεται, πέραν των άλλων μέτρων που προωθούνται μέσω του προϋπολογισμού (μείωση υπερωριών, σταθεροποίηση αριθμού υπαλλήλων, αναθεώρηση τελών με στόχο την αύξηση των εσόδων), ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης θέτει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του και τη διαφοροποίηση των όρων των ταμείων συντάξεως σε κρατικό και ημικρατικό τομέα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, το οποίο να είναι λιγότερο δαπανηρό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο συντηρεί σχεδόν με διπλάσιο κόστος τα ταμεία συντάξεως. Εάν για παράδειγμα, οι τράπεζες πληρώνουν 18% επί του μισθολογίου για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, το δημόσιο πληρώνει 33%. «Προσπάθεια μας είναι το κόστος αυτό να είναι πιο λογικό», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.

Το αίτημα της ΑΤΗΚ για κατάργηση του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού σχεδίου με τη δημιουργία ταμείου προνοίας, έδωσε το έναυσμα για το δημόσιο διάλογο που ξεκινά τις επόμενες βδομάδες μεταξύ ΥΠΟΙΚ και συντεχνιών», ενώ αναφέρεται ότι, πέραν της ΑΤΗΚ, κατάργηση του ταμείου συντάξεως αναμένεται να ζητήσουν και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί (ΑΗΚ, ΡΙΚ, δήμοι).

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |