Monday, September 1, 2008

Ευρωζώνη: Μικρή ανάκαμψη του βιομηχανικού δείκτη PMI Αυγούστου

Ευρωζώνη: Μικρή ανάκαμψη του βιομηχανικού δείκτη PMI Αυγούστου


Μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά πενταετίας του Ιουλίου παρουσίασε ο βιομηχανικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες που σηματοδοτούν τη συρρίκνωση.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του Markit για τον τομέα της μεταποίησης ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,6 μονάδες από τις 47,4 μονάδες του Ιουλίου, και ξεπέρασε τόσο τις προβλέψεις των οικονομολόγων όσο και την εκτίμηση του Markit, η οποία τον τοποθετούσε στις 47,5 μονάδες.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα στον οποίο ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες, εντείνοντας τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της οικονομίας και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η οικονομία στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά από τη νομισματική ένωση, με τους αναλυτές να «βλέπουν» ρυθμό ανάπτυξης 1,4% για το σύνολο του έτους, έναντι 2,6% το 2007.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 3,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, από 4% που ήταν τον Ιούλιο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |