Monday, September 1, 2008

Επίκεινται εξελίξεις στην Proton Bank; Πουλάει το 20% το IRF

Επίκεινται εξελίξεις στην Proton Bank; Πουλάει το 20% το IRF

Αποφάσεις μείζονος στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Proton bank θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και όπως διαφαίνεται επίκεινται σημαντικότατες μετοχικές αλλαγές. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας το IRF που δημιουργήθηκε από την Α. Φράγκου να ρευστοποιήσει την συμμετοχή του που ανέρχεται στο 20% ενώ δεν είναι σαφές τι θα πράξουν το fund Fortress και η Morgan Stanley που διατηρούν το 7% και 6% περίπου αντίστοιχα.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι το Fortress και η Morgan Stanley να μην πωλήσουν σε αυτή την συγκυρίαωστόσο αν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής όλα τα ενδεχόμενα θα ήταν ανοικτά. Ποια είναι όμως τα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζονταικαι πως θα κινηθεί το IRF που αποτελεί τον βασικό μέτοχο; Το IRF προσπαθεί να αποχωρήσει από την Proton bank αν καικάποια χρονική στιγμή είχε εξετασθεί και το αντίθετο δηλαδή της αύξησης του ποσοστού με στόχο τον έλεγχο της τράπεζας.

Σε αυτή την συγκυρία το πλέον πιθανό σενάριο είναι η αποχώρηση του IRF από την Proton bank. Η αξία του 20% που κατέχει το IRF στην Proton bank αποτιμάται περίπου στα 83 εκατ ευρώ ενώ η τιμή διαπραγματεύεται 26% χαμηλότερα από το κόστος κτήσης που ανέρχεται σε απόλυτο μέγεθος στα 105 εκατ ευρώ. Το IRF με βάση πληροφορίες καλείται να κινηθεί μεταξύ 4 εναλλακτικών σχεδίων.

1) Θα αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο , ίσως κάποια ξένη τράπεζα. Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την Hapoalim η οποία λόγω των προβλημάτων της την ύστατη στιγμή ακύρωσε την συμφωνία και άλλες τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον το οποίο όμως δεν έχει μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση.

2) Επιχειρήθηκε στο παρελθόν και δεν αποκλείεται και στο μέλλον μέσω του IRF να υπάρξει σύμπλευση Marfin με Proton bank.

Το εγχείρημα αυτό προσκρούει πάντως στο ότι το τελικό καθαρό όφελος για την Marfin από ένα deal θα ήταν περιορισμένο.

3) Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Proton bank να αποκτήσουν το 20% του IRF.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Α. Αθανάσογλου κατά βάση που κατέχει ποσοστό συνολικά στο 6% με 7% με ομάδα άλλων επιχειρηματιών να αποκτήσει το 20% του IRF. 4)Να επιδιωχθεί μια συγκέντρωση μικρών τραπεζών π.χ. μιας συγχώνευση με την Probank ή άλλης τράπεζας όπως π.χ. της Aspis Bank.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά το βέβαιο είναι ότι σύντομα θα κριθεί το μέλλον της Proton bank η οποία ως βασική της επιδίωξη έχει να διαμορφώσει ένα καθαρό ισολογισμό ανεξαρτήτως αν συγκυριακά εμφανισθούν οριακά κέρδη ή ζημίες. Διαθέτοντας από τους πλέον ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καιρευστότητας η Proton bank έχει ανάγκη κυρίως μια κίνηση που θα τις δώσει ώθηση και νέο στρατηγικό όραμα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |