Monday, September 1, 2008

Πετρέλαιο: Πρόταση για μείωση της παραγωγής από το Ιράν

Πετρέλαιο: Πρόταση για μείωση της παραγωγής από το Ιράν

Κατά την συνάντηση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών) στις 9 Σεπτεμβρίου, το Ιράν αναμένεται να προτείνει μείωση της παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αγορά δεν είναι εφοδιασμένη με παραπάνω από το κανονικό αποθέματα και ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια.

Το τρέχον διάστημα οι τιμές του αργού είναι ελκυστικές για τους επενδυτές. Εάν όμως αρχίσουν να κινούνται πτωτικά, τότε οι επενδυτές δικαιολογημένα θα στραφούν σε άλλες αγορές, τονίζει ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ. Αντίθετα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα αφήσει την παραγωγή πετρελαίου αμετάβλητη.

Σημειώνεται ότι από το ρεκόρ του Ιουλίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει άνω του 22%, καθώς πλέον διαπραγματεύονται γύρω στα 115 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή έχουν πυροδοτηθεί οι ανησυχίες για την τροπική καταιγίδα Γκουστάβ, η οποία εκτιμάται ότι θα καταστρέψει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει τη Νέα Ορλεάνη.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |