Monday, September 1, 2008

Ελλάδα: Κατά 24% μειώθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων στο α' εξάμηνο

Κατά 24% μειώθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων στο α' εξάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις 278 εταιρείες εκ των οποίων μάλιστα οι 117 τα δημοσιοποίησαν τη μέρα αυτή.

«Πικρή» τελικά ήταν η έκπληξη για τη συνολική εικόνα των κερδών του πρώτου εξαμήνου για τις εισηγμένες εταιρείες, η οποία προέκυψε από τις δημοσιοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, με το τελικό ποσοστό της υποχώρησης των καθαρών αποτελεσμάτων να διαμορφώνεται κοντά στο 24%.

Οι 80 περίπου εταιρείες οι οποίες ανακοίνωσαν στη λήξη του χρονικού περιθωρίου τα μεγέθη τους, σε ένα μεγάλο ποσοστό παρουσίασαν ζημιές έναντι κερδών, ενώ ακόμη και οι κερδοφόρες εμφάνισαν σε μεγάλη αναλογία συρρίκνωση κερδών.

Από την άλλη μεριά οι περισσότερες εταιρείες παρουσίασαν αύξηση τζίρου, που στο σύνολο ήταν της τάξης του 20% και των EBITDA κατά 4,6%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και η «Ν», το σύνολο του κύκλου εργασιών 291 εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2008 διαμορφώθηκε στα 44,46 δισ. ευρώ έναντι 37,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Την ίδια περίοδο τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 4,6% στα 6,23 δισ. ευρώ έναντι 5,96 δισ. ευρώ. Τα δε ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσίασαν υποχώρηση 23,7% και διαμορφώθηκαν στα 4,54 δισ. ευρώ έναντι 5,96 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις 278 εταιρείες εκ των οποίων μάλιστα οι 117 τα δημοσιοποίησαν τη μέρα αυτή. Έτσι ενώ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η πορεία των κερδών των εισηγμένων έδειχνε βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, η σταδιακή ανακοίνωση και των νέων στοιχείων επιβάρυνε σημαντικά τη συνολική εικόνα.

Μάλιστα από 79 επιχειρήσεις οι οποίες δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις στα φύλλα του Σαββάτου, μόνο οι 33 ήταν κερδοφόρες, με τις 12 από αυτές να παρουσιάζουν μάλιστα μείωση κερδών.

Διάψευση των προσδοκιών

Βάσει των παραπάνω στοιχείων διαπιστώνεται ότι κατά το β' τρίμηνο της χρήσης, ενώ οι αναλυτές και εν γένει οι κύκλοι του χρηματιστηρίου ανέμεναν μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης της κερδοφορίας, τελικά οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν.

Μπορεί ο τζίρος να συντήρησε τον ανοδικό του ρυθμό, όμως αφενός τα ΕΒΙΤDA παρουσίασαν χαμηλότερη άνοδο (υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 8%) τα δε καθαρά αποτελέσματα έδειξαν να κινούνται περαιτέρω πτωτικά.

Βέβαια για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης εικόνας μεγάλο ρόλο έπαιξε μια συγκεκριμένη ομάδα εταιρειών, οι οποίες εμφάνισαν σημαντική διαφοροποίηση μεγεθών σε σχέση με πέρυσι.

Παραδειγματικά αναφέρεται η πορεία της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Proton Bank [PRBr.AT] , ενώ υπήρξαν και εταιρείες όπως η Κούμπας και Ασπίς Πρόνοια [APRr.AT] που παρουσίασαν ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ έναντι περσινών κερδών, οι οποίες επιβάρυναν τη συνολική εικόνα. Σε όλες αυτές τι εταιρείες θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες «παραδοσιακά» ζημιογόνες» όπως είναι οι εταιρείες της κλωστοϋφαντουργίας και δη του ομίλου Λαναρά.

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι υπήρξαν όμιλοι όπως της MIG και της Ελλάκτωρ οι οποίες λόγω της απόσχισης και μεταβίβασης δραστηριοτήτων ή κάποιων περσινών έκτακτων κερδών, εμφανίζουν μείωση κερδοφορίας κατά τη φετινή χρήση. Αντίστοιχα και η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] η οποία εμφάνισε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση οργανικής κερδοφορίας, στο τελικό της αποτέλεσμα δείχνει συρρίκνωση αφού πέρυσι είχε ευνοηθεί από έκτακτα αποτελέσματα.

Τα καύσιμα

Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκις, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι βασικοί λόγοι της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους των εισηγμένων εντοπίζονται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση του κόστους ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους σε εταιρίες τσιμέντων, επεξεργασίας μετάλλων και οικοδομικών υλικών, στην ανατίμηση του ευρώ που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας παραγόμενων πρώτων υλών από βιομηχανικού ομίλους, τις απεργίες στα λιμάνια αλλά και την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία που δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες.

Οι κλάδοι

Όσον αφορά στην πορεία των κλάδων, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι εισηγμένες οι οποίες περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE 20 αποτελούν την ατμομηχανή του Χ.Α. Ειδικότερα τα κέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν το 50% του συνόλου των εισηγμένων και ενισχύθηκαν σημαντικά από την αμιγώς λειτουργική επίδοση και τις εισροές κερδών από το εξωτερικό.

Επίσης ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων αν και παρέμεινε στο κόκκινο για όλες τις εταιρίες δεν διεύρυνε σημαντικά τις ζημιές του α' τριμήνου. Ωστόσο η διαφορά από έτος σε έτος στο συνολικό αποτέλεσμα από τον κλάδο φτάνει κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Αξιόλογα κέρδη παρουσίασε και ο κλάδος της πληροφορικής ο οποίος δείχνει να ανακάμπτει με αργό ρυθμό σημειώνοντας αύξηση σε τζίρο, βιώσιμο λειτουργικό περιθώριο και αυξητική τάση στα κέρδη.

Αντίθετα δύσκολη αποδεικνύεται η συγκυρία για τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες. Το κόστος λειτουργίας και το κόστος δανεισμού έχει μειώσει επικίνδυνα ακόμα και το λειτουργικό περιθώριο θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον. Επίσης δύσκολη αναμένεται να είναι η συνέχεια στην ακτοπλοΐα, λόγω της ραγδαίας ανόδου των καυσίμων, της όξυνσης του ανταγωνισμό που έχουν προστεθεί στη μείωση των δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης.

Μεγάλες ζημιές εμφανίζει ο κλάδος των εναλλακτικών της σταθερής τηλεφωνίας αφού ο ανταγωνισμός έχει ωθήσει σε πολύ υψηλά έξοδα διάθεσης, ενώ και οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ισχυρά αρνητική, για ένα ακόμα τρίμηνο, είναι η εικόνα της κλωστοϋφαντουργίας με όλες σχεδόν τις εταιρίες να εμφανίζουν ζημιές.

Το γ΄ τρίμηνο

Για το γ' τρίμηνο, ο κ. Χατζηδάκις εκτιμά ότι η εικόνα της κερδοφορίας θα βελτιωθεί αφού η έως τώρα πορεία των ενεργειακών τιμών και των εμπορευμάτων ευνοεί τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξασθένιση των πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές ενδεχομένως να αντιστρέψει κάποιους έκτακτους παράγοντες προς μια πιο θετική κατεύθυνση, αυξάνοντας το καθαρό αποτέλεσμα του εννεαμήνου.

Από την άλλη πλευρά διατηρεί επιφυλάξεις για τη συμπεριφορά της αγοράς έναντι των νέων φορολογικών μέτρων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών σε αναθεωρήσεις κερδών και της επιχειρηματικής τους στρατηγικής.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται εκθέσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την πορεία των συνολικών κερδών των αγορών για τη χρήση 2008. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι οίκοι εκτιμούσαν ότι για τη φετινή χρήση οι εταιρείες του Χ.Α. θα παρουσίαζαν αύξηση κερδών, παρά την κακή έναρξη του πρώτου τριμήνου. Πλέον η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται από κύκλους της αγοράς, εξαιτίας κυρίως της υποχώρησης των EBITDA, μέσα στο β' τρίμηνο.

Σύμφωνα επίσης με αναλυτές του Χ.Α., η αγορά δεν αναμένεται να επηρεαστεί έντονα από την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των μεγεθών εξαμήνου, καθώς οι βασικές μετοχές οι οποίες και διαμορφώνουν την τάση σε κάθε συνεδρίαση, ανήκουν σε εισηγμένες που αφενός τα μεγέθη τους είχαν προεξοφληθεί κι έτσι δεν προκάλεσαν αρνητικές εκπλήξεις, αφετέρου στην πλειονότητά τους διατήρησαν την καλή τους εικόνα και επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για μια καλή συνέχεια.

Είναι γεγονός ότι οι σημαντικά ζημιογόνες εταιρείες ήδη έχουν διαμορφώσει χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις και δεν θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |