Friday, April 10, 2009

Οι προβλέψεις των γκουρού και η παγίδα του bear market rally

Οι προβλέψεις των γκουρού και η παγίδα του bear market rally


To εξαιρετικά bullish momentum στις αγορές που ξεκίνησε πριν περίπου έναν μήνα δεν έχει εξατμιστεί ακόμη και ο ρυθμός του ράλι έχει κάνει πολλούς να ανησυχούν μήπως πιαστούν και πάλι στην φάκα μιας ακόμη παγίδας που έστησαν οι αρκούδες της αγοράς. Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτερες bear markets των μετοχών όπως αυτή του 1973-1974 ή η 10ετής bear market του 1930, ήταν φάσεις που χαρακτηρίστηκαν με ράλι διαρκείας τα οποία τελικά απέτυχαν και έκαψαν πολλούς. Ενα bear market rally είναι συνήθως τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και εκρηκτικό. Σύμφωνα με την Standard Life, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο. Ο ρυθμός της αύξησης της ανεργίας σήμερα και το τι θα σημαίνει αυτή για την εταιρική κερδοφορία, ακόμα και του 2010, απλά θυμίζει το ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale κ. James Montier, γενικότερα, τα διατηρητέα ράλι των μετοχών μετά από μία φούσκα, δεν έχουν οδηγούς τις μετοχές που αποτελούν συνήθως τις «αγαπημένες» των περιόδων φούσκας. Ο κ. Montier αναφέρεται στις αναδυόμενες αγορές και το ισχυρότατο ράλι που είδε ο αναπτυσσόμενος χρηματιστηριακός κόσμος και κυρίως οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων και των τραπεζών, που είναι και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της πρόσφατης εκτόξευσης των αγορών. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης κερδίζει σχεδόν 35% από τις αρχές του χρόνου, η αγορά της Βραζιλίας βρίσκεται στο +16% και η Μόσχα σημειώνει κέρδη κοντά στο 20%. Οπως τονίζει ο κ. Mortier, οτ ανησυχητικό είναι πως αυτά τα χρηματιστήρια και αυτές οι μετοχές, δεν βρίσκονται σε επίπεδα που κανείς θα τα ονόμαζε «ευκαιρίες».

Σύμφωνα με την CMC Markets, οι μεγαλύτερες bear markets της ιστoρίας, όπως αυτή της εποχήw της Μεγάλης Υφεση του 1930 καθώς και αυτήν της φούσκας του dotcom το 2000, τείνουν να κρατούν για τρία τουλάχιστον χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο πάτος των αγορών δεν αναμένεται να βρεθεί πριν το φθινόπωρο του 2010.

Η Aberdeen Asset Management τονίζει πως το ράλι του τελευταίου μήνα είναι κάτι προσωρινό και δεν θα έχει συνέχεια καθώς η bear market των μετοχών παραμένει και η κερδοφορία των εταιρειών θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά άσχημη φέτος και η παγκόσμιας ύφεση θα επιμείνει. Τα θεμελιώδη των μετοχών δεν φαίνεται να βελτιώνονται φέτος και οι εισηγμένες θα συνεχίσουν ακόμα και το 2010 να αιμορραγούν.

Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers εκτιμά πως οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ακόμη αγγίξει τον τελικό του πάτο, μία άποψη που μοιράζονται τόσο ο Marc Faber, όσο και ο George Soros και ο Nouriel Roubini, σύμφωνα με τους οποίους η bear market έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |