Friday, April 10, 2009

Ρωσία: Πρόβλεψη για εκτίναξη των επισφαλών δανείων

Ρωσία: Πρόβλεψη για εκτίναξη των επισφαλών δανείων

Τετραπλασιασμό των επισφαλών δανείων των ρωσικών τραπεζών στα 70 δισ. δολάρια για το 2009 προβλέπει έρευνα του Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να αυξηθούν στο 12,8% των 18,4 τρισ. ρουβλίων που οφείλουν ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η HSBC Holdings αναμένει οι καθυστερήσεις πληρωμών να εκτιναχθούν στο 23%. Την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι ένα «σιωπηλό τσουνάμι» επισφαλούς χρέους απειλεί την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας.

Ανάλογη εικόνα και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Η Ουγγαρία θα λάβει οικονομική ενίσχυση, ύψους 25 δισ. δολαρίων, για την κάλυψη της αποπληρωμής χρέους.

Την ίδια ώρα η Κεντρική της Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους όρους των πράξεων συναλλαγματικών ανταλλαγών για να διασφαλίσει στις τράπεζες ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστό. Η πολωνική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την αύξηση των επίπεδων δανεισμού από τις τράπεζες με αντάλλαγμα την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |