Friday, April 10, 2009

Και στα εστιατόρια η μείωση ΦΠΑ

Και στα εστιατόρια η μείωση ΦΠΑ


Στο μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 5% υπάγονται οι υπηρεσίες εστιατορίου και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού, εξαιρουμένης της διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, μπίρας και κρασιού, με νόμο που ψήφισε κατά πλειοψηφία χθες το απόγευμα η βουλή των αντιπροσώπων.

Η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Αγγελίδη του ΔΗΚΟ, Μαρίνο Σιζόπουλο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρη Συλλούρη του ΕΥΡΩΚΟ και Γιώργο Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και υπέρ της ψήφισής της σε νόμο τάχθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας 23 βουλευτές από τα πέντε κόμματα των εισηγητών, ενώ κατά ψήφισαν 13 βουλευτές του ΑΚΕΛ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Επί της νομοθεσίας αυτής δεν υπήρξε συζήτηση στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η βουλή των αντιπροσώπων είχε ψηφίσει σε νόμο κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο επίσης τροποποιήθηκε ο περί ΦΠΑ νόμος και μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από 8% σε 5% για διαμονή σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών.

Στόχος του νόμου εκείνου, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη βουλή, ήταν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού τομέα και η ενίσχυση του κυπριακού τουρισμού, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Στο στάδιο της συζήτησης του κυβερνητικού εκείνου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, είχε υποβληθεί εισήγηση για συμπερίληψη διατάξεων με τις οποίες διευκρινιζόταν ότι η διαμονή σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, παρόμοιους χώρους, όπως και σε καταλύματα διακοπών, περιλαμβάνει και την παροχή πρωινού, την ημιδιατροφή, την πλήρη διατροφή και την κατανάλωση ποτών (μη οινοπνευματωδών) και αναψυκτικών στους ίδιους χώρους.

Επιπρόσθετα, είχε γίνει εισήγηση για υπαγωγή στον ίδιο μειωμένο συντελεστή 5% των υπηρεσιών εστιατορίου και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών επισιτισμού, εξαιρουμένης της διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, μπίρας και κρασιού.

Οι εισηγήσεις εκείνες ενσωματώθηκαν στο ψηφισθέντα νόμο μετά την υιοθέτηση από την ολομέλεια των σχετικών τροπολογιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο ανέπεμψε το νόμο εκείνο προς επανεξέταση από τη βουλή, επικαλούμενος το άρθρο 51.1 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια της βουλής, στις 2 Απριλίου 2009 αποδέχθηκε την αναπομπή, υιοθετώντας όμως παράλληλα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για τροποποίηση του αρχικού νομοσχεδίου με την οποία επεκτείνεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε 5%, προκειμένου να καλύπτει και όλο το «τουριστικό πακέτο», που αναφέρεται στις κρατήσεις δωματίων με τη φράση «όλων συμπεριλαμβανομένων».

Έτσι, στο νόμο, όπως διαμορφώθηκε και επαναθεσπίσθηκε από τη βουλή, δεν συμπεριλήφθηκε η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε υπηρεσίες εστιατορίων και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού, πρόνοια με την οποία η κυβέρνηση είχε διαφωνήσει.

Από τα κόμματα της βουλής, πλην του ΑΚΕΛ, κρίθηκε σκόπιμο όπως η συγκεκριμένη εισήγηση προωθηθεί μεμονωμένα, με πρόταση νόμου, για να θεσπισθεί χωριστά η μείωση του ΦΠΑ και στα εστιατόρια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού.

Σύμφωνα με τη θέση της πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστιατορίων και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών επισιτισμού στοχεύει, επίσης, στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράσθηκε στη βουλή η αντίθεση στη ψήφιση της νομοθεσίας αυτής, αφού οι πρόνοιές της δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επιφέρουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και δεν αναμένεται να επιφέρουν την ενίσχυση του τουριστικού τομέα.

Η θέση του ΑΚΕΛ, όπως καταγράφεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την ολομέλεια, είναι ότι, ανεξαρτήτως της ουσίας του θέματος, από τη στιγμή κατά την οποία η εκτελεστική εξουσία, που είναι η πλέον αρμόδια για να το κρίνει, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος οι οικονομικές δυνατότητες για να υιοθετηθεί η προτεινόμενη πρόταση νόμου, αυτή θα πρέπει να καταψηφισθεί.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αυτό επιβάλλεται και για λόγους αρχής, εφ' όσον τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής αυτής ρύθμισης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |