Monday, November 9, 2009

Alpha Bank: Στα 345 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου


Alpha Bank: Στα 345 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου


Στα 345 εκατ. ευρώ, από τα 568 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank στο 9μηνο του 2009, υπερβαίνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires- στα 331 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 57%, ενώ ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 7,3% (9,3% μετά την προσαρμογή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).

Στην ίδια ανακοίνωση αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται η χρηματοοικονομική επίδοση γ΄ τριμήνου. Ειδικότερα:

- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 130 εκατ. και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 15,4%2.
- Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 460 εκατ., αυξημένο κατά 3,9% έναντι του β΄ τριμήνου, καθώς τα περιθώρια καταθέσεων επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και συνεχίζεται η ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού.
- Η αύξηση του λειτουργικού κόστους επιβραδύνεται περαιτέρω σε 2,9% σε ετήσια βάση από 4,1% κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώνεται σε 46,7%.
- Διενεργήθηκαν προβλέψεις, εντός των εκτιμήσεών μας, ύψους Ευρώ 170 εκατ., που αντιστοιχούν σε 130 πόντους επί του μέσου υπολοίπου των χορηγήσεων τριμήνου, διαμορφώνοντας τον δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων στο 57%.

Επιπλέον, επισημαίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, ενώ παρατίθενται τα εξής στοιχεία:

- Ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε σε 7,3% και αναμένεται να ενισχυθεί κατά 200 πόντους, μετά την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
- Η αύξηση του δείκτη καθυστερήσεων3 κατά 40 πόντους το γ΄ τρίμηνο εμφανίζει επιβράδυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Ο δείκτης καλύψεως από τις σωρευτικές προβλέψεις Ευρώ 1,6 δισ. ανήλθε σε 57% και σε 136% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων.
- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανήλθε στο 112%.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γ. Κωστόπουλος, δήλωσε: “Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητος επιδείξαμε προσαρμοστικότητα μετατρέποντας την κρίση σε μία δοκιμασία, στην οποία αντεπεξερχόμεθα δυναμικά και επιτυχημένα. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ξεκινήσει θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή με μεσοπρόθεσμο υψηλό ρυθμό αναπτύξεως.”

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Μαντζούνης δήλωσε: “Στο σημερινό περιβάλλον, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση του ισολογισμού μας. Εν συνεχεία, επικεντρώσαμε τις ενέργειές μας στην ανάκαμψη της κερδοφορίας μας. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν ότι αξιοποιούμε ήδη τις ευκαιρίες που διαγράφονται. Η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συντελέσει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Παράλληλα, η αναδιοργάνωση που πρόσφατα ολοκληρώσαμε, εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσω μίας πιο ορθολογικής διαχειρίσεως των αρμοδιοτήτων, σε ένα σαφές πλαίσιο διοικητικής αναφοράς”.

ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η εξαιρετική επίδοση της Alpha Bank συνεχίζεται εν μέσω αντίξοων λειτουργικών συνθηκών. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην εδραίωση της σταθερότητας στις αγορές. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η προοπτική ανακάμψεως της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αβέβαιη, στοιχείο που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρησιακό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο γ΄ τρίμηνο, η ζήτηση για δανεισμό κατέγραψε σημάδια ανακάμψεως, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα του έτους, καθώς τα δανειακά περιθώρια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέσα σε αυτό το πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου (Ευρώ 130 εκατ.), αποτελούν ένα αποτέλεσμα, σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Το γ΄ τρίμηνο του 2009, οι νέες εκταμιεύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 1,6 δισ., που αντιστοιχούν σε σχεδόν 15.000 εγκεκριμένα αιτήματα χρηματοδοτήσεως. Επιπροσθέτως, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 250 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 11% έναντι του β΄ τριμήνου και αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2.700 εγκεκριμένα αιτήματα περίπου.

Η κερδοφορία υπερβαίνει τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου: Σύμφωνα με την ίδια πάντα ανακοίνωση τα έσοδα προ ζημιών απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 932 εκατ. για το εννεάμηνο και σε Ευρώ 338 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 1,9% έναντι του β΄ τριμήνου του 2009. Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου, ύψους Ευρώ 130 εκατ., είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανατιμολογήσεως των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και της αυστηρής και αποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Τράπεζα στον έλεγχο των δαπανών.

Όπως τονίζεται οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προσαρμογή των περιθωρίων στο νέο πιστωτικό περιβάλλον, έχουν αποδώσει πλέον σημαντικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, τα περιθώρια χορηγήσεων ανήλθαν στους 350 πόντους, εκ των οποίων 7 πόντοι το γ΄ τρίμηνο, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα περιθώρια χορηγήσεων διευρύνθηκαν κατά 18 πόντους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι πρωτοβουλίες αυτές απέδωσαν Ευρώ 22 εκατ. σε καθαρό έσοδο τόκων, προερχόμενο από τα δάνεια κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Στην πλευρά του παθητικού, σημειώνεται ότι η Τράπεζα ανέστρεψε την επί δύο συνεχή τρίμηνα αρνητική συνεισφορά των καταθέσεων στο καθαρό έσοδο τόκων, επιτυγχάνοντας ουδέτερο αποτέλεσμα. Η εξέλιξη αυτή βασίσθηκε κυρίως σε δύο αντίρροπες τάσεις: αφενός στη θετική επίπτωση της ανατιμολογήσεως των καταθέσεων προθεσμίας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αφετέρου στην πτώση των επιτοκίων αναφοράς, η οποία επέδρασε αρνητικά στα περιθώρια των παραδοσιακών καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου. Σημειώνεται ότι η συνεισφορά του χαρτοφυλακίου ομολόγων στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 14 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, καθώς ο όμιλος περιόρισε την θέση του σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αποκομίζοντας αξιόλογα κέρδη.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι διάφορες δράσεις που ανέπτυξε ο όμιλος εντός του 2009 για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, οδήγησαν σε συνεχή μείωση του ρυθμού αυξήσεως του κόστους, ο οποίος έχει πλέον κατέλθει στο 2,9%, έναντι 14,9% στο τέλος του 2008.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η ισχυρή οργανική κερδοφορία και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώνουν μία
υποδειγματική κεφαλαιακή διάρθρωση. Ειδικότερα, σημειώνεται πως στο γ΄ τρίμηνο, η ισχυρή επίδοση και η διάθεση των ιδίων μετοχών, συνετέλεσαν θετικά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσεως και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε στο 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως στο 10,1%. Επιπροσθέτως, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πλήρως εγγυημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ευρώ 986 εκατ., μέσω της οποίας θα
εξαγορασθούν Ευρώ 940 εκατ. προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.

Συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών αυτών, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 πόντους, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε Ευρώ 4,3 δισ., τα οποία αντιστοιχούν στο 16πλάσιο του ενεργητικού μας, επιβεβαιώνοντας τη συντηρητική μόχλευση του ισολογισμού. Επιπλέον, τονίζεται ότη η υποδειγματική αυτή κεφαλαιακή θέση επιτρέπει την αξιοποίηση των κατά περίπτωση ευκαιριών για ανάπτυξη των χορηγήσεων στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω την πρόσβαση του ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Παράλληλα, τονίζεται πως η ποιότητα του χαρτοφυλακίου εξελίσσεται ομαλά λόγω των ισορροπημένων χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 5,2%, 40 πόντους υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Προς αντιμετώπιση των εξελίξεων στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, ο όμιλος έγγραψε Ευρώ 170 εκατ. σε προβλέψεις, που αντιστοιχούν σε 130 πόντους ως προς το μέσο υπόλοιπο των χορηγήσεων του τριμήνου. Κατ’ επέκταση, ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 57%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, βελτιώνεται περαιτέρω στο 136%.

Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά και σε Ισορροπημένη διαχείριση ρευστότητας. Ειδικότερα, σημειώνεται πως στη διάρκεια του εννεαμήνου, η Alpha Bank πραγματοποίησε μία πρώτη ομολογιακή έκδοση άνευ εξασφαλίσεων διετούς διαρκείας, ύψους Ευρώ 500 εκατ. τον Ιούνιο, την οποία ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση τον Σεπτέμβριο, ύψους Ευρώ 750 εκατ. με διάρκεια τριών ετών. Η δυνατότητα αντλήσεως ρευστότητας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την ευρεία και σταθερή καταθετική βάση του ομίλου ύψους Ευρώ 41,9 δισ. και τα υψηλής ποιότητας αποθέματά μας σε τίτλους αναχρηματοδοτούμενους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσού Ευρώ 13,2 δισ., αποτελούν βασικά συστατικά της διαφοροποιημένης πολιτικής διαχειρίσεως ρευστότητας που ακολουθεί η διοίκηση σε επίπεδο Ομίλου.

Τέλος, τονίζεται ότι η νέα διοικητική δομή αποτελεί σημαντική προσαρμογή στο διαμορφούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank προχώρησε προσφάτως σε αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της με σκοπό την ενίσχυση των συνεργιών εντός του Ομίλου και την αμεσότερη ανταπόκριση στις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν στις αγορές, όπου έχει παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την πελατεία υπάγονται στους τομείς Retail Banking, Wholesale Banking και Wealth Management υπό την εποπτεία Γενικών Διευθυντών. Παράλληλα, οι υποστηρικτικές εργασίες συγκεντρώνονται υπό τον Chief Operating Officer, ώστε να αναπτυχθούν κοινές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του ομίλου, ενώ ενισχύονται περαιτέρω η διαχείριση κινδύνων και η παρακολούθηση των επιδόσεων υπό τον Chief Financial Officer.

capital.gr

No comments:

Share |