Monday, November 9, 2009

G20: Συνεχίζεται η διαφωνία για τον Tobin tax


G20: Συνεχίζεται η διαφωνία για τον Tobin tax


Οι κυβερνήσεις του G20 έχουν χωριστεί στα δύο αναφορικά με τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής με σκοπό μα διασφαλιστεί ότι η επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα είναι επιρρεπής σε νέες κρίσεις.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Gordon Brown τόνισε, στο πλαίσιο της συνάντησης των επικεφαλής οικονομικών στο St. Andrews στη Σκωτία, ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να αποτρέψει την υπερβολική ανάληψη κινδύνου ενώ θα χρησιμοποιηθεί στη χρηματοδότηση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner σχολίασε ότι ένας «καθημερινός» φόρος των κερδοσκοπικών θέσεων «δεν είναι κάτι που είμαστε προετοιμασμένοι να υποστηρίξουμε».

Η διαμάχη για τον επονομαζόμενο Tobin tax υποδεικνύει ότι η ενότητα που επέδειξαν τα μέλη του G20 στην αντιμετώπιση της κρίσης φθίνει καθώς εστιάζουν στο μέγεθος της χαλιναγώγησης του τραπεζικού συστήματος. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να καθορίσει την δυναμική των αγορών όσο εξελίσσεται η ανάκαμψη καθώς επίσης και την προοπτική οι τράπεζες να κερδίσουν από την επιβολή του νόμου.

capital.gr

No comments:

Share |