Thursday, July 9, 2009

Προτάσεις για short selling

Προτάσεις για short selling

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασαν χθες τις προτάσεις τους σχετικά με την υποχρεωτική ανακοίνωση των ανοιχτών πωλήσεων που πραγματοποιούν οι επενδυτές που κάνουν χρήση του short selling, σε μια προσπάθεια να διασπείρουν τους κινδύνους κατάχρησης των αγορών.

Το short selling είναι μια τακτική που ακολουθούν κυρίως τα hedge funds και έχει επικριθεί από εκείνους που προσπαθούν να μειώσουν το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών. Οι χρηματιστηριακές αρχές σε διάφορα κράτη της Ε.Ε. άρχισαν μονομερώς να περιορίζουν το short selling όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν πολύ.

Η CESR

Η Ενωση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (CESR) έχει δηλώσει ότι είναι καιρός να προωθηθεί μια πολιτική αναθεώρησης των κανόνων που διέπουν το short selling σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η CESR είναι της άποψης ότι ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς για ενισχυμένη διαφάνεια στο short selling πρέπει να εφαρμοστεί σε μόνιμη και εναρμονισμένη βάση, με την εισαγωγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε αυτό τον τομέα.

Οι εποπτικοί φορείς των κεφαλαιαγορών έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές από τα κατά τόπους χρηματιστήρια για την έλλειψη συνεργασίας όταν συμβαίνει μια μετοχή να διαπραγματεύεται σε διάφορες χρηματιστηριακές πλατφόρμες σε διαφορετικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η IOSCO, η παγκόσμια εποπτική αρχή των κεφαλαιαγορών, έχει αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το καταχρηστικό short selling είναι μέσω της επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν τις μετοχές που είναι προς πώληση ώστε να ενθαρρύνεται ο προδανεισμός των μετοχών πριν πουληθούν.

Στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας προσωρινός νόμος επιβάλλει στους μεγάλους επενδυτές και hedge funds υψηλού ρίσκου, να δηλώνουν την ανοιχτή θέση τους στην εποπτική αρχή και εν συνεχεία το χρηματιστήριο θα αποφασίζει αν πρέπει να ανακοινωθεί ή όχι. Ελλείψει ενός νόμου στην Ε.Ε., η CESR προτείνει ένα καθεστώς short selling βασισμένο στην κοινοποίηση για όλες τις μετοχές, όχι μόνο για τίτλους που καλύπτονται από εθνικά χαρακτηριστικά.

Η CESR προτείνει ένα two-tier σύστημα της κοινοποίησης των σημαντικών ανοιχτών θέσεων, μια που κρατιέται ιδιωτική και μια που δημοσιοποιείται. Το ιδιωτικό κατώτατο όριο κοινοποίησης φτάνει το 0,1% και θα δημοσιοποιείται μόλις ανέλθει στο 0,5%. Ολες οι συναλλαγές πρέπει να υπολογίζονται στα ποσοστά αυτά ακόμη και οι OTC συναλλαγές.

Η κοινοποίηση θα πρέπει να γίνεται την επομένη μέρα που διαμορφώνονται τα ποσοστά αυτά. Μια τελική πρόταση αναμένεται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. στο τέλος του 2009.


naftemporiki

No comments:

Share |