Thursday, July 9, 2009

MIG Real Estate: Η εισαγωγή δείχνει επενδύσεις

MIG Real Estate: Η εισαγωγή δείχνει επενδύσεις



Eυχέρεια κινήσεων κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση νέων επενδύσεων αποκτά η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ μέσω της εισαγωγής των μετοχών της στο χρηματιστήριο, αφού η εκκρεμότητα αυτή έθετε σοβαρά εμπόδια στα σχέδια που αφορούσαν στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.

Η θυγατρική του ομίλου της MIG επιχείρησε να εισέλθει στο Χ.Α. το περασμένο φθινόπωρο (αποσκοπούσε στην άντληση 300 εκατ. ευρώ), ωστόσο η οικονομική κρίση που ξέσπασε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετέθεσε τη σχετική διαδικασία για αργότερα, όταν οι συνθήκες θα ήταν ευνοϊκότερες για τη διενέργεια των δημοσίων εγγραφών.

Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως η εν λόγω εκκρεμότητα προκαλούσε προβλήματα στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων (κάθε καινούργια αγορά ακινήτου απαιτούσε αλλαγές στο ενημερωτικό δελτίο), με αποτέλεσμα αρκετές από τις κινήσεις που ήθελε να κάνει η εταιρεία να αναβάλλονται.

Έτσι, οι μοναδικές επενδύσεις που έγιναν από τις αρχές του 2009 αφορούσαν στην αγορά δύο καταστημάτων, ενός στη Θεσσαλονίκη και ενός στον Βόλο. Με τις αγορές αυτές το χαρτοφυλάκιο της MIG Real Estate αριθμεί σήμερα 32 ακίνητα των οποίων η συνολική αξία υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ.

--- Λύνει τα χέρια


Η εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., σύμφωνα με τη διοίκησή της, θα λύσει τα χέρια της επιχείρησης σε ό,τι αφορά νέες επενδύσεις, οι οποίες αρχικά θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και από τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται πως τα χρήματα που θα αντλήσει η MIG Real Estate μέσω της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο σύνολό τους για τη μείωση των υποχρεώσεών της, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 19 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι δημόσιες εγγραφές για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα γίνουν το διάστημα 8 - 10 Ιουλίου, ενώ οι μετοχές θα αρχίσουν να είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. περίπου στα τέλη του μήνα (πιθανότατα από τις 23 Ιουλίου).

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο όμιλος της MIG θα ελέγχει το 40% της θυγατρικής της, το μέλος της επενδυτικής επιτροπής και ιδρυτής της εταιρείας Βενετσιάνος Κάκκαβας ποσοστό 33%, η ομάδα των τεσσάρων επιχειρηματιών που ήδη συμμετέχουν σε αυτή (κ. Μαρτίνος, Γουλανδρής, Βαρδινογιάννης και Βολονάσης) περίπου το 6%, ενώ οι νέοι μέτοχοι (θεσμικοί και ιδιώτες) το υπόλοιπο 21%.

--- Πού στοχεύει

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα που αποτελούν επενδυτικούς στόχους της MIG Real Estate, αξίζει να αναφερθεί πως οι επαγγελματικοί χώροι (γραφεία και καταστήματα) με μικρό και μεσαίο μέγεθος και αξία, που χαρακτηρίζονται από αυτονομία, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υποψήφιων προς απόκτηση ακινήτων.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι σχετικά εύκολο να ρευστοποιηθεί για την αποκόμιση υπεραξιών, σε αντίθεση με τα μεγάλα ακίνητα που (ιδίως στη δύσκολη αυτή περίοδο) χρειάζονται χρόνο, υπομονή και περισσότερες προσπάθειες για να μεταβιβαστούν. Προς το παρόν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαθέτει ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ωστόσο επιδίωξη είναι σταδιακά αυτό να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα με την ένταξη συγκροτημάτων από γειτονικές χώρες. Η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Γερμανία είναι κάποιες από τις χώρες όπου σχεδιάζει να επεκταθεί σταδιακά.

--- ΑΕΕΑΠ ετοιμάζει και η Εθνική

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας για τη δημιουργία της δικής της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, διαδικασία που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας υπό τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δίμηνο το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την αίτηση για τη σύσταση και λειτουργία ΑΕΕΑΠ, ώστε μέχρι τα τέλη του 2009 αυτή να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της και πιθανότατα τον επόμενο χρόνο (ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά) να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως η υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ θα διαθέτει αρχικά χαρτοφυλάκιο ακινήτων των οποίων η συνολική αξία θα είναι 700 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ.

Τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη επιλεγεί και το επόμενο διάστημα θα εισφερθούν στην νέα θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως αρχικά η ΕΤΕ δεν θα συνεργαστεί με άλλον φορέα - ιδιοκτήτη ακινήτων στο πλαίσιο της ΑΕΕΑΠ, αλλά θα υλοποιήσει μόνη της τα σχέδιά της.

euro2day.gr

No comments:

Share |