Thursday, July 9, 2009

Γερμανία: Πτώση 24,5% στις εξαγωγές το Μάιο

Γερμανία: Πτώση 24,5% στις εξαγωγές το Μάιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς τον Μάιο, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση του Απριλίου, προσθέτοντας ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ύφεση υποχωρεί.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, ωστόσο σημείωσαν πτώση 24,5% συγκριτικά με τον Μάιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 2,1% και 22,6% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθυκε απρόσμενα στα 9,6 δισ. ευρώ το Μάιο από τα 9,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο -υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τον οικονομολόγων που έκαναν λόγο για πλεόνασμα 8,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ από τα αναθεωρημένα στοιχεία για 5,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το αποτέλεσμα εμφανίστηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για πλεόνασμα 5,2 δισ. ευρώ.

“Τους ερχόμενους μήνες, το κλίμα στις εξαγωγές πρέπει όλο και περισσότερο να σταθεροποιείται ενώ η ζήτηση για γερμανικές εξαγωγές πρόκειται να σημειώσει και πάλι μικρή άνοδο," τόνισε ο οικονομολόγος της Commerzbank,
Simon Junker.

Αυτό “θα βοηθούσε να σταματήσει η πτωτική πορεία της Γερμανικής οικονομίας το δεύτερο μισό του έτους," συμπλήρωσε.


capital.gr

No comments:

Share |