Thursday, July 17, 2008

Εσπασε το φράγμα του 7% στα επιτόκια καταθέσεων;

Εσπασε το φράγμα του 7% στα επιτόκια καταθέσεων;

Οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας υποχρεώνουν ορισμένες τράπεζες να χρυσοπληρώνουν τις καταθέσεις και ως εκ τούτου ανεβάζουν υψηλά τον πήχη στα επιτόκια. Με βάση ενδείξεις και όχι αποδείξεις μεγάλη ιδιωτική τράπεζα φέρεται να πλήρωσε πολύ πρόσφατα επιτόκιο 7,10% σε μεγάλο πελάτης για προθεσμιακή κατάθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι τώρα είχαν πληρώσει ορισμένες τράπεζες 6,7% για 100 εκατ ευρώ και πρόσφατα σχετικά 6,8% για επίσης μεγάλο ποσό κατάθεσης. Στα μικρά σχετικά ποσά οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια από 6,1% η Attica bank 6% η Citibank, 5,8% η Eurobank και άλλες τράπεζες. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων. Π.χ. όταν λήγει μια τρίμηνη κατάθεση οι τράπεζες δεν την ανανεώνουν αν το επιθυμούν οι καταθέτες με το ίδιο επιτόκιο.

Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το κόστος χρήματος αυξάνεται ωστόσο φαίνεται ότι ψάχνουν να βρουν διέξοδο από τις καταθέσεις οι οποίες τις πληρώνουν ακριβά.

Προσεχώς πάντως διαφαίνεται ότι:

1) Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου θα ελαχιστοποιηθούν και θα αντικατασταθούν από επιτόκια προθεσμιακώνλογαριασμών.

2) Υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες στην Ελλάδα οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δίνουν επιτόκια σε προθεσμιακούς λογαριασμούς κοντά στο 7,5% για μεγάλα ποσά και μεγάλες σχετικά χρονικές περιόδους.

Σε αποπληθωρισμένη βάση το καθαρό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,9% με 1%.

3) Οι αυξήσεις στα επιτόκια δανείων πραγματοποιήθηκαν και δεν αναμένεται άλλη μεγάλη κίνηση προσεχώς.

4) Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθούν οι συνθήκες δυσχεραίνοντας τις συνθήκες άντλησης ρευστότητας έως και 30% με 40% σε σχέση με την τρέχουσα συγκυρία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |