Thursday, July 17, 2008

Ένεση ρευστότητας η Κύπρος για Τρ. Πειραιώς

Ένεση ρευστότητας η Κύπρος για Τρ. Πειραιώς

Πηγή ρευστότητας αποτελεί η Κύπρος για την Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s που δημοσιεύθηκε χθες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι η ελληνική τράπεζα χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής τη βάση της στην Κύπρο για άντληση ρευστότητας και τροφοδότηση της ταχύρυθμης της πιστωτικής επέκτασης αλλού. Όπως επισημαίνεται, η τράπεζα στην προσπάθεια της να αντλήσει νέες καταθέσεις επεκτάθηκε στην κυπριακή αγορά μέσω της εξαγοράς των υποκαταστημάτων της Arab Bank στο νησί. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, η Τράπεζα Πειραιώς στην Κύπρο συνεισέφερε €0,4 δισ. στις καταθέσεις του ομίλου. «Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, βλέπουν το νησί σαν παροχέα ρευστότητας που θα επεκτείνει την ανάπτυξη στο εξωτερικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους Moody’s, παρόλο ότι η τράπεζα χρηματοδοτείται κυρίως από τις καταθέσεις πελατών, η συνεισφορά τους στη συνολική χρηματοδότηση έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Θεωρούμε ότι η ωρίμανση του δικτύου της τράπεζας, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, θα βοηθήσει στο «κτίσιμο» της καταθετικής βάσης της και μερικώς θα εκπληρώσει τις χρηματοοικονομικές της ανάγκες», σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι για την ταχύρυθμη δανειακή επέκταση είναι αναγκαία η εξεύρεση νέων κεφαλαίων.

Κίνδυνοι για διαβάθμιση προς τα κάτω

Όπως αναφέρεται, το κόστος που επωμίζεται η τράπεζα για τις καταθέσεις που αντλεί, αλλά και η γενικότερη πίεση ρευστότητας της Τρ. Πειραιώς, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διαβάθμιση της τράπεζας. Όπως αναφέρεται, ενδεχόμενη υποβάθμιση της τράπεζας θα προκύψει από ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από κάμψη του εγχώριου λειτουργικού περιβάλλοντος, αλλά και από αποδυνάμωση της κεφαλαιακής θέσης της σαν αποτέλεσμα της ραγδαίας πιστωτικής της επέκτασης. Στα αρνητικά προστίθεται το αυξανόμενο κόστος εξεύρεσης κεφαλαίου.

Διαβάθμιση προς τα πάνω

Αντίθετα, σημειώνεται, η επέκταση της θέσης της Πειραιώς στην Ελλάδα και η ουσιαστική αύξηση των μεριδίων της και περαιτέρω εδραίωση των εργασιών της θα μπορούσαν να συνέβαλαν στην αναβάθμιση της διαβάθμισης C που έχει η τράπεζα για χρηματοοικονομική ευρωστία. Ταυτόχρονα, η τράπεζα, σημειώνεται, θα πρέπει να διευρύνει τις πηγές κερδοφορίας της. Θετικά θα συμβάλει ακόμη η αλλαγή στη σύνδεση των πηγών κεφαλαίου μέσω περισσότερων καταθέσεων πελατών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η διαβάθμιση για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της τράπεζας αντανακλά την καλή της θέση στην ελληνική αγορά ως η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα σε όρους τραπεζικού ενεργητικού. Ακόμη, η διαβάθμιση αντανακλά την ικανότητα εξεύρεσης πηγών κερδοφορίας, την ικανοποιητική ποιότητα του χαρτοφυλακίου και την επαρκή κεφαλαιοποίηση.

Δομή ομίλου

Όπως επισημαίνεται, τέλος Μαρτίου 2008 η τράπεζα είχε ενεργητικό €48,5 δισ. με τα καταστήματα στην Ελλάδα να απορροφούν το 83% του ενεργητικού του ομίλου. Το υπόλοιπο 17% προέρχεται από εργασίες στη ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Σερβία) αλλά και από τα υποκαταστήματα στην Κύπρο, Αίγυπτο, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λιανική τραπεζική της τράπεζας συνεισέφερε το 2007 κατά 60% στα καθαρά έσοδα, η εταιρική τραπεζική κατά 10% και η επενδυτική τραπεζική κατά 4%.

Ακόμη, οι Moody’s αναφέρουν ότι μέσω του συνδυασμού της ταχείας οργανικής ανάπτυξης αλλά και πετυχημένων εξαγορών από τα τέλη του 1990, η τράπεζα ελέγχει το 10,5% των καταθέσεων στην Ελλάδα και το 12,5% των δανείων (τέλος Μαρτίου 2008).

Αναφορικά με τη γεωγραφική ανακατανομή, επισημαίνεται ότι τα καταστήματα της τράπεζας είναι κυρίως στην Ελλάδα, ενώ προστίθεται ότι η Πειραιώς είναι καλά τοποθετημένη για να πετύχει το στόχο της μέχρι το 2010 να έχει το 25% των κερδών από διεθνείς εργασίες.

Σε σχέση με θέματα ρευστότητας, σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε το 2007 το δεύτερο πιο ψηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ενώ για θέματα κεφαλαιοποίησης οι Moody’s τονίζουν ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 12,3% και ο δείκτης tier 1 9,8% θα υποστηρίξουν τη δυναμική ανάπτυξη της τράπεζας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Σε σχέση με την ποιότητα ενεργητικού, αναφέρεται ότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ αναφορικά με τα επίπεδα αποτελεσματικότητας, η τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει βελτίωση μέσω συνδυασμού ελέγχου του κοστολογίου και αύξησης των εσόδων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |