Thursday, July 17, 2008

Μαρκετιές τέλος στα call auctions - Τι αποφάσισαν τα Δ.Σ. Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α.

Μαρκετιές τέλος στα call auctions - Τι αποφάσισαν τα Δ.Σ. Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α.

Τέλος οι μαρκετιές στα call auctions! Mετά από μαραθώνια συνεδρίαση τεσσάρων ωρών το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α. - νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση για το ίδιο θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- αποφασίστηκε αλλαγή του τρόπου κλεισίματος των μετοχών κατά τη διάρκεια των call auctions, δηλαδή των δημοπρασιών για την διαμόρφωση της τελικής τιμής ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σύστημα διαμόρφωσης της τιμής της μετοχής στο κλείσιμο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικό προς στη τελική τιμή.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές για να οδηγηθεί σε άνοδο ή σε πτώση μία μετοχή θα πρέπει ο εντολέας να έχει πάρει το 15% του συνολικού τζίρου που έχει γίνει στη μετοχή ή το 30% του συνολικού τζίρου της ημέρας.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει κάνει τζίρο 10% σε μία μετοχή όλη τη μέρα, θα πρέπει κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών να δεσμευτεί για το υπόλοιπο 20% του τζίρου. Αν δε, ο εντολέας δεν έχει πραγματοποιήσει καθόλου πράξεις σε μία μετοχή όλη τη μέρα, θα πρέπει να δεσμευτεί στα call auctions, για το 15% του τζίρου της μετοχής.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστές μιλούν για ένα δύσκολο αλγόριιθμο, που όμως, θα κάνει πιο... εύκολη τη ζωή της αγοράς, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς στην εξυγίναση της αγοράς.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν οι πράξεις που έγιναν στη συνεδρίαση της 8/7 στη ΔΕΗ, απετέλεσαν την επιτομή της στρέβλωσης. Το θέμα, σημειωτέον, είχε αναδείξει από τις 9/7 το "R"

Το αποτέλεσμα ήταν να σταλούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς διερεύνηση. Θυμίζουμε πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ χωρίς να έχει πλησιάσει καν την περιοχή των 19 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε στα 19,20 ευρώ με τη βοήθεια της δημοπρασίας, ήτοι χαμηλό ημέρας και απώλειες 5,42%.Χαμηλό μέσα στη συνεδρίαση είχε τα 19,66 ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |