Thursday, July 17, 2008

Ανάσα για τις αγορές, κάτω από τα 130 δολάρια έκλεισε το αργό

Ανάσα για τις αγορές, κάτω από τα 130 δολάρια έκλεισε το αργό

Τρίτη ημέρα απωλειών για το αργό διευρύνοντας περεταίρω τις απώλειες που κατέγραψε το τελευταίο τριήμερο περίπου στα 16 δολάρια. Η νέα ανακοίνωση της εταιρείας Eni SpA της Νιγηρίας ότι θα μειώσει την παραγωγή, φαίνεται δεν στάθηκε ικανή να δώσει ώθηση στο αργό, που επηρεάστηκε από την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την ανακοίνωση για επιβράδυνση των αμερικανικών και ασιατικών οικονομιών.
Τις τρεις τελευταίες ημέρες το αργό έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2004. Η διόρθωση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στα στοιχεία που εμφανίζουν επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση της ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 3,9% στα 129,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες υποχώρησε σχεδόν κατά 3% μετά και την αναπάντεχη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το αργό έφτασε και τα 127,75 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα επίπεδα της 6ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το αργό έφτασε χθες μέχρι τα 132 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 10% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που κατοχύρωσε στις 11 Ιουλίου.

Οι απώλειες του αργού από το κλέισιμο της προηγούμενης εβδομάδας αγγίζουν τα 16 δολάρια, ενώ από τις 14/7 η πτώση είναι της τάξεως του 9,5%, καταδεικνύοντας την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης.

Το συμβόλαιο του Σεπτέμβρη για το μπρεντ εμφάνισε πτώση κατά 3,23% στην αγορά της Νέας Υόρκης κλείνοντας στα 130,20 δολάρια.

Πτώση πάνω από 7% κατέγραψε και το φυσικό αέριο, ύστερα από την ανακοίνωση ότι για μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στα αποθέματα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι εκτιμήσεις για την αύξηση στα αποθέματα του φυσικού αερίου, ήταν στα 104 δις κυβικά πόδια.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Νιγηρία, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί ο στρατός με σκοπό να επιτύχει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη.

Τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκαν κατά 2,95 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 296,9 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση τους κατά 1,6 εκ. βαρέλια.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει κατά 5,8 εκατ. βαρέλια. Ακόμη, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ αναμενόταν πτώση κατά 200 χιλ. βαρέλια και τα διυλισμένα αποθέματα κατά 3,2 εκατ. βαρέλια.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο θα συναντηθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ιραν στη Γενέβη, ώστε να συνομιλήσουν για το σχέδιο διακοπής των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για θετική έκβαση των συνομιλιών, γεγονός που μετριάζει το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί επενδυτές φοβόντουσαν ότι το ενδεχόμενο μιας Ιρανό-ισραηλινής σύρραξης θα επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αφού το Ιράν είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |