Wednesday, September 24, 2008

Κίνηση Buffett κόντρα στην κρίση

Κίνηση Buffett κόντρα στην κρίση


Σε επένδυση $5 δισ. στην Goldman Sachs προχώρησε τις πρωινές ώρες ο μεγαλοεπενδυτής και δεύτερος πλουσιότερος αμερικανός, Warren Buffett, ενισχύοντας τη κεφαλαιακή βάση της τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας στην πιο κρίσιμη, ίσως, καμπή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Η επένδυση της εταιρείας που ελέγχει ο Buffett, Berkshire Hathaway (BH), διαφοροποιεί τη γενική του αποστροφή από μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, τις οποίες αποφεύγει μετά τη συμβολή του στη διάσωση της Salomon Brothers πριν δύο περίπου δεκαετίες. Ενισχύει, δε, τις εκτιμήσεις ότι σε αυτά τα επίπεδα κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στον ευάλωτο χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πέραν των $5 δισ. που θα επενδύσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε μετοχές προτίμησης (preferred stock) της Goldman, η ΒΗ θα λάβει warrants ύψους άλλων $5 δισ. που θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές. Οι μετοχές προτίμησης θα λαμβάνουν μέρισμα 10% και θα μπορούν να εξαγοραστούν από την Goldman με premium 10%. Σε περίπτωση εξάσκησης των warrants, η BH θα αποκτήσει σημαντικό ποσοστό 9% στην αμερικανική τράπεζα.

Πέραν της επένδυσης του Buffett, η Goldman ανακοίνωσε την προσφορά μετοχών ύψους $2.5 δισ. μέσω δημόσιας προσφοράς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της Goldman ανέβηκαν 6.5% στη μετασυνεδρία, ενώ τα futures του S&P κέρδισαν 16 μονάδες. Αν και η Goldman είχε δεχθεί τις τελευταίες βδομάδες έντονες πιέσεις από την αγορά, δεν έχει ανακοινώσει ζημιές καμία φορά από το 1999, όταν πρωτοεισήχθηκε στο χρηματιστήριο.

Η ανακοίνωση της Goldman ακολουθεί την κίνηση της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας, Morgan Stanley, να κάνει deal με την Ιαπωνική Mitsubishi Financial για εξαγορά της.

Οι Morgan (ενεργητικό $1 τρισ.) και Goldman ($1.1 τρισ.) έλαβαν πρόσφατα άδεια για μετατροπή τους σε κανονικές τράπεζες μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά την κατάρρευση της Bear Stearns, που διασώθηκε με κρατική βοήθεια μέσω εξαγοράς, τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την απρόσμενη εξαγορά της Merrill Lynch. Η μετατροπή τους τις καθιστά τις μεγαλύτερες τράπεζες σε ενεργητικό, μετά τις Citigroup (ενεργητικό $2.1 τρισ.), Bank of America ($1.88 τρισ.) και JP Morgan Chase ($1.78 τρισ.).

Τις πρωινές ώρες που γραφόταν το κείμενο, η κίνηση του Buffett δεν φαίνεται να επηρέασε τις ασιατικές αγορές, που κινούνταν με σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας τη σημαντική πτώση που κατέγραψαν την Τρίτη τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ο S&P έκλεισε με ζημιές 1.6%, ο Dow με απώλειες 1.5% και ο Nasdaq έχασε 1.2%

Οι απώλειες προέκυψαν μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει την πρόταση εξαγοράς των τοξικών τραπεζικών δανείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αναμένεται να στοιχίσει $700 δισ. Το κόστος του σχεδίου, που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής εν μέσω προτροπών του υπουργού Οικονομικών της χώρας και του διοικητή της Fed για τάχιστη ψήφιση του.

Οι χθεσινές εξελίξεις δημιούργησαν ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στο ΧΑΚ που παρουσίασε έντονη πτώση 5,5%, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αρμοδίων για τις επιδράσεις της κρίσης στην εγχώρια οικονομία. Στις δηλώσεις αυτές προστέθηκαν χθες βράδυ και αυτές του αντιπροέδρου της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει αλώβητο, και ενδεχομένως να ενισχυθεί από την κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |