Wednesday, September 24, 2008

Μπάφετ: «Απαραίτητο» το σχέδιο Πόλσον

Μπάφετ: «Απαραίτητο» το σχέδιο Πόλσον



Την υποστήριξη του Ουόρεν Μπάφετ κέρδισε η Goldman Sachs που, απεγνωσμένα, αναζητά κεφάλαια από επενδυτές των οποίων η εμπιστοσύνη στο μοντέλο επενδυτικής τραπεζικής κλονίστηκε σημαντικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Η Berkshire Hathaway Inc., με επικεφαλής τον Μπάφετ, αγοράζει προνομιούχες μετοχές της Goldman αξίας 5 δισ. δολαρίων, με μέρισμα 10%. Παράλληλα, εγγυάται την αγορά κοινών μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων, τα επόμενα τρία χρόνια, στην τιμή των 115 δολαρίων ανά μετοχή.

Υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου που πρότεινε ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος τάχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ, σε συνέντευξή του στο CNBC, υποστηρίζοντας πως ειναι «απαραίτητο».

Αναφερόμενος στην επένδυση της εταιρείας του Berkshire Hathaway στην Goldman Sachs, ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής τόνισε ότι τόσο οι τιμές όσο και οι όροι της συμφωνίας ήταν οι «κατάλληλοι». Όπως διευκρίνισε, άλλωστε, δεν θα προχωρούσε στη σύναψη της συμφωνίας, αν δεν ήταν σίγουρος ότι το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Όπως τόνισε ο Μπάφετ, το χρηματοοικονομικό σύστημα βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα, προτού ο Χένρι Πόλσον και ο Μπεν Μπερνάνκι θέσουν το σχέδιό τους προς έγκριση. Η τρέχουσα κρίση είναι πρόβλημα όλων, δήλωσε ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, επισημαίνοντας ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ο Μπάφετ αποκάλυψε επίσης ότι ενδιαφέρεται και για την απόκτηση ενεργητικού της American International Group, η οποία διεσώθη πρόσφατα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |