Wednesday, September 24, 2008

Κατάρτιση αντίστοιχων σχεδίων με αυτό των ΗΠΑ ζητεί το ΔΝΤ

Κατάρτιση αντίστοιχων σχεδίων με αυτό των ΗΠΑ ζητεί το ΔΝΤ


Κατεπείγουσα θεωρούν την ανάγκη έγκρισης από το Κογκρέσο του αμερικανικού σχεδίου 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των χρηματοοικονομικών οργανισμών, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο διοικητής της Φέντεραλ Ρεζέρβ Μπεν Μπερνάνκι, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρας-Καν να καλεί και άλλες κυβερνήσεις να καταρτίσουν αντίστοιχα σχέδια, την ώρα που διατυπώνονται αρκετά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα του εν λόγω σχεδίου.


Να μην καθυστερήσει το προτεινόμενο σχέδιο αγοράς του «τοξικού» ενεργητικού ζητεί ο Πόλσον από το Κογκρέσο.
Ο Πόλσον κάλεσε το Κογκρέσο να μην καθυστερήσει το προτεινόμενο σχέδιο αγοράς του «τοξικού» ενεργητικού με άσχετες προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση της κρίσης απαιτεί άμεσους και αποφασιστικούς χειρισμούς.

Πολλοί φοβούνται όμως ότι η πρόταση αυτή ίσως εκτινάξει το αμερικανικό χρέος στα υψηλότερα επίπεδα από το 1954, πάνω από το 70% του ΑΕΠ, και να υπονομεύσει την όρεξη των ξένων επενδυτών για αμερικανικά ομόλογα.



Εκκληση για άμεση δράση απηύθυνε και ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, του υπουργείου Οικονομικών και άλλων οργανισμών, οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναταραχή. Και εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν, οι επιπτώσεις για την ευρύτερη οικονομία θα επιδεινωθούν, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρας-Καν, χαιρέτισε τις αμερικανικές κινήσεις και προέτρεψε άλλες κυβερνήσεις να καταρτίσουν αντίστοιχα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι μία συστηματική λύση απαιτεί παροχή ρευστότητας, αγορά προβληματικού ενεργητικού και ενέσεις κεφαλαίου.

Ετσι, κάλεσε τα υπουργεία Οικονομικών άλλων χωρών να συστήσουν κυβερνητικούς οργανισμούς για την αγορά «τοξικού» ενεργητικού, το οποίο και θα πρέπει να κρατήσουν έως ότου είναι σε θέση να μεταπωληθεί με ασφάλεια. Οσο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο Στρας-Καν προβλέπει ότι θα επιβραδυνθούν περαιτέρω εξαιτίας της κρίσης.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους έκτακτη διεθνής σύνοδος για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Μέτρα και εκτιμήσεις

Η Fed χαλάρωσε επίσης τους κανονισμούς που αφορούν στους κατόχους μειοψηφικών μεριδίων τραπεζών, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κάλεσε το Κογκρέσο να προωθήσει νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς συμβολαίων έναντι πιστωτικών κινδύνων (credit swap market) αξίας 58 τρισ. δολαρίων.

Ακόμη, η Αμερικανική Ενωση Τραπεζών εκτιμά ότι οι τράπεζες ίσως μειώσουν το δανεισμό τους κατά 114 δισ. δολάρια εξαιτίας ζημιών τους που συνδέονται με την εθνικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το δολάριο θα ανακάμψει από τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |