Wednesday, September 24, 2008

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η έρευνα για την άνοδο-ρεκόρ στο αργό

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η έρευνα για την άνοδο-ρεκόρ στο αργό


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones)-- Η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) έχει αποστείλει κλητεύσεις, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει με αντικείμενο το άνευ προηγουμένου “άλμα” του πετρελαίου τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μητρικής εταιρείας του Nymex.

Συγκεκριμένα, ο Allan Schoenberg, εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Nymex, CME Group Inc. (CME), δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον αριθμό ή την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν λάβει τις κλητεύσεις. Εκπρόσωπος της CFTC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το CFTC έχει ήδη ανακοινώσει πως "παρακολουθεί στενά” το θέμα για τη μεγάλη κίνηση στην τιμή του πετρελαίου, οπότε και το συμβόλαιο Οκτωβρίου (που έληγε τη Δευτέρα) εκτινάχθηκε πάνω από 25 δολάρια έως τα 130 δολάρια εν μέσω φρενήρης συνεδρίασης. Η επιτροπή εξετάζει το αν η άνοδος οφείλεται σε παράνομη χειραγώγηση της αγοράς.

Ξεχωριστά, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Samuel Bodman, δήλωσε την Τετάρτη πως η άνοδος-ρεκόρ αποδίδεται στη συρροή traders στην αγορά που επέδειξαν λανθασμένη κρίση σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις μετά τα “χτυπήματα” των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |