Monday, February 1, 2010

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 15 ετών ο μεταποιητικός δείκτης PMI


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 15 ετών ο μεταποιητικός δείκτης PMI



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Συνέχισε τη σημαντική του αύξηση ο μεταποιητικός κλάδος της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο, καταγράφοντας υψηλό άνω των 15 ετών στις 56,7 μονάδες, ωθούμενος από την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες εξαγωγών ενώ η απασχόληση ενισχύθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δέικτης PMI για το μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 1994. Σημείωσε αύξηση από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 54,6 μονάδων το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Markit και το Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Το Markit είχε προηγουμένων ανακοινώσει ότι ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στις 54,1 μονάδες το Δεκέμβριο.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε τους αναλυτές, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα προέβλεψαν ότι θα υποχωρούσε στις 54 μονάδες.

Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συνεπάγεται συρρίκνωση.

«Πρόκειται για πολύ καλά νέα και εξαιρετικό ξεκίνημα στο νέο έτος», σχολίασε ο David Noble, διευθύνων σύμβουλος του CIPS.

“Παρά το γεγονός ότι ο μεταποιητικός αντιπροσωπεύει μικρότερο ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας σε σύγκριση με πριν από 10 ή 20 χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της οικονομίας. Είναι συνεπώς ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσο ισχυρή ανάπτυξη που υποδηλώνει ότι αναδυόμαστε από την ύφεση πολύ πιο γρήγορα από ότι προηγουμένως φοβόμασταν», συμπλήρωσε.


capital.gr

No comments:

Share |