Monday, November 16, 2009

Τα hedge funds ίσως αποδεχτούν την πρόταση της Kraft ως έχει


Τα hedge funds ίσως αποδεχτούν την πρόταση της Kraft ως έχει


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Τα hedge funds και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές βασίζονται στην προοπτική η Kraft Foods να βελτιώσει την προσφορά της για την Cadbury, ωστόσο αν η Kraft δεν το κάνει ίσως πρέπει να την αποδεχτούν ως έχει.

Καθώς ορισμένα hedge funds όπως η Paulson & Co αυξάνουν καθημερινά τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Cadbury, φαίνεται ότι τόσο τα hedge funds όσο και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην απόφαση για το μέλλον της βρετανικής εταιρείας ζαχαροειδών.

Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος αγοράζει μετοχές της Cadbury αυτή τη στιγμή το κάνει με την προσδοκία ότι η Kraft Foods θα αυξήσει την πρόταση ύψους 9,8 δισ. λιρών. Ωστόσο, τα άσχημα νέα για την διοίκηση της Cadbury είναι ότι δεν επενδύουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμα ενώ αναμένεται να πουλήσουν τα ποσοστά τους στην Kraft οποιαδήποτε και αν είναι η τελική προσφορά.

“Προφανώς όσο λιγότεροι είναι οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι μετοχών, τόσο πιο δύσκολο είναι για τη διοίκηση της Cadbury να πείσουν τον κόσμο να διατηρήσει τις μετοχές σε ορίζοντα πέντε ετών”, σχολίασε ο Graham Jones, αναλυτής της Panmure Gordon.

Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Paulson & Co, με επικεφαλής τον John Paulson, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αύξησε το ποσοστό της στην Cadbury στο 2,54%, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχε διπλασιάσει το ποσοστό της στο 2,08% - την ίδια ημέρα που η Kraft κατέθεσε την πρόταση ύψους 9,8 δισ. λιρών για την εταιρεία.

Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό των μετοχών της Cadbury που βρίσκεται στα χέρια των hedge funds και των βγραχυπρόθεσμων επενδυτών – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 14% με 40% - η Paulson είναι σίγουρο ότι δεν είναι η μόνη. Ακόμη ένα hedge fund, η Eton Park International ενίσχυσε το ποσοστό της στο 2,4% την περασμένη Τρίτη, αγοράζοντας μετοχές στις 757 πέννες ανά μετοχή, ενώ αναφορικά με τους υπόλοιπους μετόχους, ο επενδυτής Nelson Peltz κατέχει ποσοστό της τάξης του 3,4%.

Οι εν λόγω αυξήσεις των ποσοστών πραγματοποιούνται παρά την απόρριψη από την Cadbury, της πρότασης της Kraft την περασμένη Δευτέρα, που αφορούσε 300 πέννες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft. Βάσει της πρότασης η εταιρεία αποτιμάται στις 9,8 δισ. λίρες, ή περίπου 717 πέννες ανά μετοχή.

Αγοράζοντας μετοχές της Cadbury στις 760 πέννες ανά μετοχή, επενδυτές όπως ο Paulson είναι προφανές ότι δεν προτίθενται να πουλήσουν στην Kraft στις 717 πέννες, ή ακόμη και στις 761 πέννες. Για να είναι αξιόλογη η προσφορά, ο Paulson θα ελπίζει σε νέα πρόταση που θα πλησιάζει στις 800 πέννες.

“Έχουν αγοράσει με την προσδοκία μίας αυξημένης προσφοράς”, δήλωσε ο Jones της Panmure. “εν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα η Kraft να καταθέσει τελική πρόταση που το πρώτο της ψηφίο θα είναι το επτά”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρόκειται για ικανοποιητική συναλλαγή αν η Kraft αυξήσει την προσφορά της και το deal προχωρήσει στις 760-800 πέννες”, σχολίασε ο Jacob Schmidt, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων Schmidt Research Partners, προσθέτοντας ότι “μπορεί τα hedge funds να ξέρουν κάτι που εμείς δεν γνωρίσουμε. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις στο τραπέζι, τα hedge funds που έχουν αγοράσει τη μετοχή κοντά στις 760 πέννες οδηγούνται σε μία και μόνο απλή επιλογή: να αποδεχτούν τη χαμηλή προσφορά της Kraft καταγράφοντας απώλειες, ή να επιτρέψουν στην Kraft να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να δουν τις μετοχές της Cadbury να διολισθαίνουν σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Δεδομένου ότι η Kraft εμφανίζεται αποφασισμένη να δείξει υπομονή και να μην πληρώσει περισσότερα του κανονικού, η ανωτέρω κατάσταση πιθανώς να είναι αυτή που αντιμετωπίζουν τα hedge funds. Από τη φύση τους, δεν είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και ενδεχομένως να μην περιμένουν τις μετοχές της Cadbury να φτάσουν στις 760 πέννες με την εταιρεία να λειτουργεί αυτόνομα. Το δέλεαρ της μείωσης των απωλειών και της πώλησης των μετοχών στην Kraft θα έιναι συνεπώς μεγάλο.

Ωστόσο η τελική απόφαση δεν ενδέχεται να ληφθεί από τους βραχυπρόθεσμους μετόχους. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιες συναλλαγές μετοχών της Cadbury από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν κατατέθηκε η αρχική πρόταση – η JPMorgan εκτιμά ότι σχεδόν το 50% των μετοχών της Cadbury άλλαξαν χέρια – οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές ήταν το ίδιο ενεργοί στην αύξηση του ποσοστού τους όσο και τα hedge funds.

Η Franklin Resources παραμένει η μεγαλύτερη μέτοχος της Cadbury με ποσοστό 7%, ενώ οι υπόλοιποι στη λίστα με τους 20 μεγαλύτερους μετόχους είναι index funds και μεγάλοι θεσμικοί όπως οι Legal & General Investment Management, Barclays Global Investors, Morgan Stanley και Standard Life Investments. Η Credit Suisse αυτή την εβδομάδα αύξησε το ποσοστό της στο 6,3% από 5,99%.

Ο Jones της Panmure τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τελικά για τη μοίρα της Cadbury. “Αυτό δεν αλλάζει κατά πολύ το παιχνίδι”, σχολίασε.

Οι θεσμικοί επενδυτές της Cadbury είναι προφανές ότι καλοδέχονταν μία αυξημένη πρόταση από την Kraft ωστόσο δεν εξαρτώνται από αυτήν. Πολλοί εξ αυτών ήταν μέτοχοι πριν την πρόταση της Kraft και είναι πιθανό να συνεχίσουν να διατηρούν στην κατοχή τους μετοχές της Cadbury αν η Kraft εγκαταλείψει την προσπάθεια. Δεν πρόκειται να αποδεχτούν οποιαδήποτε πρόταση της Kraft ενώ θα στηρίξουν τη διοίκηση της Cadbury μέχρις ότου κατατεθεί μία αποδεκτή προσφορά.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος θεσμικός επενδυτής που έχει τοποθετηθεί για την πρόταση της Kraft είναι η Legal & General. Υποστήριξε τη διοίκηση της Cadbury και τόνισε ότι η προσφορά “υποτιμά σε μεγάλο βαθμό την Cadbury”.

Ο Jones της Panmure δεν πιστεύει ότι τα hedge funds έχουν αναλάβει πολύ μεγάλο ρίσκο. Είναι απίθανο η Kraft να εγκαταλείψει τη σημαντική επένδυση που έχει κάνει μέχρι στιγμής, υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν αποτύχει, εκτιμά ότι οι μετοχές της Cadbury θα διαμορφωθούν περίπου στις 700 πέννες ανά μετοχή.

Άλλοι εκτιμούν ότι η αξία της Cadbury κυμαίνεται στις 780 πέννες ανά μετοχή, λειτουργόντας αυτόνομα, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που “βλέπουν” τις μετοχές να υποχωρούν κάτω από τις 600 πέννες.


capital.gr

No comments:

Share |