Monday, November 16, 2009

Τι δείχνει το πρώτο "κύμα" αποτελεσμάτων εννεαμήνου


Τι δείχνει το πρώτο "κύμα" αποτελεσμάτων εννεαμήνου


Αντοχή της πλειονότητας των ισολογισμών σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό κλίμα, διαπιστώνουν οι αναλυτές από το πρώτο «κύμα» ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Χωρίς να λείπουν οι αρνητικές επιδόσεις, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση και το εμπόριο, στους περισσότερους από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα λόγω κρίσης αρχίζουν πλέον να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των 33 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη τους στο εννεάμηνο, οι κυριότερες επισημάνσεις έχουν να κάνουν με ποιοτικές βελτιώσεις όπως η αύξηση της λειτουργικής ρευστότητας και των περιθωρίων κέρδους, καθώς η επίδραση των αναδιαρθρώσεων έχει αρχίσει να αποτυπώνεται όλο και περισσότερο στο κόστος λειτουργίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως με βάση τις αναμενόμενες επιδόσεις των εταιρειών, η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, διαμορφώνοντας τη συνολική καθαρή κερδοφορία του εννεαμήνου στα 4,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, δηλαδή, μείωση της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων κατά περίπου 32%, αφού στο περυσινό εννεάμηνο τα κέρδη μετά φόρων στο σύνολο των επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 6,63 δισ. ευρώ.

Βελτίωση

Καλύτερα περιθώρια παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο όμιλος Μυτιληναίου κυρίως λόγω της ισχυρής απόδοσης της ΜΕΤΚΑ και του Αλουμινίου της Ελλάδος, ενώ βοήθεια υπήρξε και από έκτακτα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για την αντιστάθμιση κινδύνων από την πορεία της τιμής του αλουμινίου και των ισοτιμιών.

Η Marfin Analysis αναφέρει ότι ο κλάδος ενέργειας είχε μικρή συνεισφορά λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει στην εμπορική λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, ενώ ο δανεισμός του ομίλου στο τέλος του εννεαμήνου ανήλθε στα 432 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί αναμένουν καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θεωρούν την μέχρι σήμερα εικόνα μη ενδεικτική λόγω των αρνητικών οικονομικών συνθηκών και των καθυστερήσεων σε σημαντικά θέματα για τον όμιλο, όπως στην εμπορική λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής και σε καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα της ΜΕΤΚΑ.

Στην τελευταία, μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων σε Συρία, Τουρκία το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων άνω του 50% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ μόνο 27% των έργων αφορούν τη ΔΕΗ, το μέχρι πριν λίγα χρόνια μοναδικό πελάτη της ΜΕΤΚΑ. Ο όμιλος εξετάζοντας την πορεία μεταβλητών όπως των τιμών του αλουμινίου, των καυσίμων αλλά και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου ανακοίνωσε ότι η νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη για τα EBITDA του 2009 κινείται μεταξύ 115 και 125 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ χαρακτηρίστηκαν πολύ καλύτερα των αναμενομένων και συνιστούν για τους αναλυτές την μεγαλύτερη έως τώρα θετική έκπληξη της αγοράς. Το τρίτο τρίμηνο είναι το καλύτερο σε έσοδα και κερδοφορία του 2009 και η εκτιμώμενη πλέον επίδοση κερδοφορίας για το 2009 κινείται στα 862 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη θετική διαφορά οφείλεται, σύμφωνα με την Πήγασος, στο ότι το εννεάμηνο του 2008 το 54,6% των εσόδων της ΔΕΗ δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2 ενώ στο εννεάμηνο του 2009 το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε σε 29,2%. Επιπλέον στο φετινό εννεάμηνο, η υδροηλεκτρική παραγωγή ήταν κατά 1.013.000 ΜWH μεγαλύτερη (39,8%) από το αντίστοιχο μέγεθος του εννεαμήνου του 2008, ενώ παράλληλα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς αυξήθηκε 6,1%.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για την Frigoglass. Η Marfin Analysis εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2009 υπάρχει επίσης δυνατότητα βελτίωσης στα περιθώρια κέρδους αλλά παραμένουν συντηρητικοί σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, καθώς οι οικονομικές συνθήκες, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, παραμένουν αρνητικές.

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου ο όμιλος Frigoglass εμφανίζει μείωση 42% στον κύκλο εργασιών, ως αποτέλεσμα της μείωσης κυρίως των πωλήσεων σε Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη. Παρά την προοδευτική βελτίωση που εμφανίζει ο τζίρος από τρίμηνο σε τρίμηνο το περιθώριο κέρδους παραμένει εξαιρετικά οριακό (0,37% στο τρίτο τρίμηνο), παρά την βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε συγκρίσιμα τρίμηνα (τρίτο τρίμηνο 2008 – 2009). Οι ταμειακές ροές εμφανίζουν βελτίωση, ενώ η εταιρεία έχει μειώσει τις επενδύσεις της στα 9,5 εκατ. ευρώ, από 33,6 εκατ. ευρώ το 2008.

Σε ό,τι αφορά στη Motor Oil, οι αναλυτές προβλέπουν πως οι αρνητικές προοπτικές για τα περιθώρια διύλισης βραχυπρόθεσμα αντισταθμίζονται από τα σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, την λειτουργία της νέας μονάδας διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 και την ενσωμάτωση της Shell. Όπως σημειώνουν, η εμπορική δραστηριότητα είχε οριακά θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά υπήρξε θετική έκπληξη από την Avin που είχε συνεισφορά 5 εκατ. ευρώ στο EBITDA του ομίλου. Τέλος, ο δανεισμός του ομίλου στο τέλος του εννεαμήνου μειώθηκε στα 634 εκατ. ευρώ από 661 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Για τον ΟΤΕ, η Marfin Analysis τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν αδύναμα, αν και ξεχωρίζει η βελτίωση του περιθωρίου EBITDA για τον όμιλο Cosmote χάρη στις περικοπές εξόδων, τη μείωση των εσόδων στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και την θετική συμβολή των υπόλοιπων θυγατρικών του ομίλου του ΟΤΕ. Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα αφού δεν αναμένουν κάποια ουσιώδη θετική αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ωστόσο θεωρούν ενθαρρυντική την διατήρηση του περιθωρίου EBITDA στα επίπεδα του 2008. Κατά την άποψή τους, η καθοδική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και για το 2010, συνεπώς η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πλευρά των εξόδων (εξοικονόμηση εξόδων λόγω συνεργιών, νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού), με σκοπό την διατήρηση της κερδοφορίας.

Για την Coca-Cola 3E, τέλος, τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου ήταν μικτά, οδηγούμενα, σύμφωνα με τη Marfin Analysis, από χαμηλούς όγκους και μειωμένες πωλήσεις ενώ τα περιθώρια κέρδους ενισχύθηκαν και τα χρηματοοικονομικά κόστη περιορίστηκαν. Η βραχυπρόθεσμη απόδοση αναμένεται να επηρεαστεί από το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου παραμένουν ισχυρές.

Όσο για τη ροή ανακοίνωσης ισολογισμών από τους μεγάλους βάσει κεφαλαιοποίησης ισολογισμούς, θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν την Jumbo (16/11) την Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια (19/11), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σειρά παίρνει και η Εθνική Τράπεζα (23/11).

capital.gr

No comments:

Share |