Monday, November 16, 2009

Πότε συμφέρει η μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας

Πότε συμφέρει η μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας


Την ώρα, που ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξετάζουν σοβαρά τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους σε άλλη χώρα, εκτός Ελλάδος, εν αναμονή των οριστικών αλλαγών στη φορολογία – όπως αυτές προαναγγέλθηκαν ήδη από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου -, ειδικοί και φορολογικοί σύμβουλοι εφιστούν την προσοχή, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και το αν πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση. Το Capitaltax κωδικοποίησε τα σημεία-κλειδιά, όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:

ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Για να μεταφέρει κάποιος την έδρα του εκτός Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει ουσιώδης δραστηριότητα. Με δεδομένο ότι το μέσο κόστος διατήρησης μιας εταιρίας σε άλλη χώρα κυμαίνεται περί τα 4.000-5.000 ΕΥΡΩ το χρόνο, δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση όταν έχει κέρδη 20, 30 ή 50.000 ΕΥΡΩ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κρίσιμο ποσό κερδών – άνω του οποίου συμφέρει η μεταφορά αυτή – είναι τα 100.000 ΕΥΡΩ.

ΕΙΔΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η μεταφορά σε άλλη χώρα κρίνεται ευκολότερη, όταν αντικείμενο της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών. Κι αυτό, γιατί δεν μπορεί εύκολα να αποδειχθεί αν γίνεται στην Ελλάδα ή εκτός, ώστε να φορολογηθεί ανάλογα. Μπορεί να δείχνει ότι γίνεται έξω, αλλά να πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα τιμολογείται και θα φορολογείται με τη νομοθεσία της άλλης χώρας.

Στην περίπτωση, που το αντικείμενο είναι η εμπορία αγαθών, τότε εφαρμόζονται οι γνωστές, τριγωνικές συναλλαγές. Αν π.χ. μια ελληνική εταιρία θέλει να εισάγει εμπόρευμα από τη Γερμανία με 100 ΕΥΡΩ και να το πουλήσει 160 ΕΥΡΩ, τότε το προϊόν πωλείται στα 100 ΕΥΡΩ από τη Γερμανία στην – αντίστοιχη της ελληνικής – εταιρία στην Κύπρο, και από την Κύπρο στα 150 ΕΥΡΩ προς την Ελλάδα. Η ελληνική εταιρία το τιμολογεί στη λιανική στα 160 ΕΥΡΩ. Έτσι, αντί να πληρώσει τον υψηλότερο φόρο στην Ελλάδα για τα 60 ΕΥΡΩ, πληρώνει μόλις 10% για τα 50 ΕΥΡΩ στην Κύπρο, και τον ελληνικό συντελεστή για μόλις 10 ΕΥΡΩ. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, η ελληνική εταιρία εμφανίζει μειωμένα κέρδη, τα περισσότερα των οποίων δηλώνονται στην Κύπρο με χαμηλότερο συντελεστή.

ΜΕΤΡΗΤΑ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διακίνηση των χρημάτων. Αυτή πρέπει να είναι καθ΄ όλα νόμιμη, καθώς οι έλεγχοι και η νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος έχουν γίνει πολύ αυστηροί σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Οι εταιρίες, που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας και ακίνητα στην ιδιοκτησία τους στη χώρα μας, επιβαρύνονται με φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για το σκοπό αυτό, κρίνεται σκόπιμη η επιλογή για μετεγκατάσταση χώρας, που έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα, ώστε να μη χρειάζεται η καταβολή αυτού του φόρου.

ΑΚΙΝΗΤΑ - ΙΔΙΩΤΕΣ

Ο ιδιώτης μπορεί να εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο καθεστώς μόνο για τα ακίνητα, ιδρύοντας εταιρία σε άλλη χώρα. Αυτή θα φέρεται ως η ιδιοκτήτρια του εν Ελλάδι ακινήτου και –όταν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο – μεταβιβάζονται οι μετοχές της εταιρίας στο νέο ιδιοκτήτη χωρίς φορολογική επιβάρυνση, ενώ στην Ελλάδα θα πλήρωνε φόρο μεταβίβασης. Επίσης, απαλλάσσεται και από το ΕΤΑΚ.

capital.gr

No comments:

Share |