Monday, November 16, 2009

Αλμα 3,3% για το αργό- Κοντά στα 79 δολάρια


Αλμα 3,3% για το αργό- Κοντά στα 79 δολάρια

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά το χαμηλό ενός μηνός που σημειώθηκε την προηγούμενη συνεδρίαση, με κινητήριο μοχλό αφενός τις αναφορές για αύξηση της ζήτησης και σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου την περεταίρω αποδυνάμωση του δολαρίου. Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 2,55 δολάρια ή 3,3% στα 78,90 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοέμβρη η τιμή του αργού μειώθηκε στα 76,35 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Οκτώβρη.

Υποχώρησε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4963 δολάρια από το επίπεδο των 1,4903 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4965 δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου συνδέεται με την θετική εικόνα που εμφάνισε η Ιαπωνική οικονομία. Η ανάπτυξη της ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου.

«Ευτυχισμένος» είναι ο ΟΠΕΚ με τα σημερινά επίπεδα των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, τα οποία επιτρέπουν στην οικονομία να ανακάμψει, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του διεθνούς οργανισμού κ. Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι χρήζει μεγαλύτερης εξέτασης στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού το κατά πόσον το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να τιμολογείται διεθνώς σε δολάρια.

«Η τιμή του πετρελαίου δεν είναι πολύ υψηλή. Νομίζω ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει με την τιμή σε αυτά τα επίπεδα. Ούτε και τα 80 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή», είπε ο κ. ντε Βασκονσέλος σε συνέδριο στο Αμπου Ντάμπι.

«Αβεβαιότητα» στην αγορά πετρελαίου διαπιστώνει ο ΟΠΕΚ, τόνισε ο πρόεδρος του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η διατηρήσιμη επένδυση σε εξερεύνηση και παραγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικής μεταβλητότητας των τιμών.

Ο μέσος βαθμός συμμόρφωσης των χωρών-μελών του οργανισμού στις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή τους κυμαίνεται στο 65% περίπου, «επίπεδο το οποίο είναι καλό για μας», σύμφωνα με τον κ. ντε Βασκονσέλος.

Τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου επαρκούν, σήμερα, για χρήση επί περίπου 62 μέρες, είπε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ιδανικά, θα έπρεπε να επαρκούν για 52 ή 53 μέρες», το οποίο θα βοηθούσε την εξισορρόπηση της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση κατά πόσον ο διεθνής οργανισμός θα προχωρήσει σε μεταβολή των επιπέδων της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 22ας Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, λέγοντας μόνο ότι «πρέπει να περιμένετε». Στις 13 Νοεμβρίου είχε κάνει λόγο για το ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ μπορεί να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής τους. Της ίδια γνώμης ήταν και ο υπουργός Ενέργειας του Κάταρ κ. αλ Ατίγια, σε σημερινές δηλώσεις του.

Οπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, ερωτηθείς ο κ. ντε Βασκονσέλος κατά πόσον το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να τιμολογείται διεθνώς σε δολάρια, είπε ότι το θέμα χρήζει μεγαλύτερης εξέτασης από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

reporter.gr

No comments:

Share |