Tuesday, November 17, 2009

Νέα υψηλά έτους στην Wall Street


Νέα υψηλά έτους στην Wall Street


Σε υψηλό 13 μηνών ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, θέτοντας υποψηφιότητα για τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη από τον Ιούλιο.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε σήμερα 136,49 μονάδες (+1,33%), κλείνοντας στις 10406.96 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Οκτωβρίου του 2008. Νωρίτερα ο δείκτης βρέθηκε να κερδίζει έως και 163 μονάδες, στην όγδοη ανοδική -από τις τελευταίες εννέα- συνεδρίαση.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη, 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 52,47 δολάρια με άνοδο 1,79 δολάρια ή σε ποσοστό 3,53%. Ακολούθησαν η American Express με κέρδη 2,76% και κλείσιμο στα 41,465 δολάρια και η Exxon Mobil, η οποία έκλεισε στα 74,44 δολάρια με άνοδο 2,72%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America (-0,69%), η Travelers Companies (-0,58%) και η Microsoft (-0,37%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το επίπεδο των 1.100 μονάδων κατάφερε να ξεπεράσει για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008 ο ευρύτερος S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 15,82 μονάδων (+1,45%). Ο δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.109,30 μονάδες, με το 91% των μετοχών να καταγράφει θετικό πρόσημο.

Ο τεχνολογικος Nasdaq, τέλος, κατέγραψε άνοδο 29,97 μονάδων (+1,38%) και έκλεισε στις 2.197,85 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2008. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί περίπου 7% στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.

Στις εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Ben Bernanke στο το Economic Club της Νέας Υόρκης, που προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες. Ο επικεφαλής της Fed εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του δολαρίου, η αξία του οποίου παρακολουθείται στενά από τη νομισματική αρχή. Η αγορά περιόρισε τα κέρδη της ως αντίδραση στις παραπάνω δηλώσεις για να επιστρέψει σύντομα στα υψηλά ημέρας, καθώς φαίνεται πως οι επενδυτές εστίασαν στην πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. Η τιμή του δολαρίου μάλιστα, πέρασε προς στιγμήν σε θετικό έδαφος για να υποχωρήσει αργότερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Η σημαντική πτώση του δολαρίου ώθησε στη σημερινή συνεδρίαση τις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων οδηγόντας τους αντίστοιχους κλάδους στην πρώτη γραμμή της ανόδου. Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Νοεμβρίου, ενώ σε ποσοστό άνω του 3% ενισχύθηκε η τιμή του αργού. Στο κλίμα ευφορίας των δύο κλάδων παγκοσμίως συνέβαλαν από νωρίς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία η οποία εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ωθούμενη από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,3 δολάρια ή σε ποσοστό 4,14% και έκλεισε στα 6,95 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,15 δολάρια ή σε ποσοστό 1,80% και έκλεισε στα 8,19 δολάρια.

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 1,4%, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, ωθούμενες από την ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου.

Εξαιρουμένης της αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 7,4%, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,2% τον Οκτώβριο.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν σημειώσει πτώση 14,3% τον Σεπτέμβριο μετά την λήξη του προγράμματος απόσυρσης. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 1,4% τον Οκτώβριο ήταν μεγαλύτερη από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 1%, ωστόσο η σημαντική πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για τις πωλήσεις Σεπτεμβρίου αντιστάθμισαν την αύξηση-έκπληξη.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε το Νοέμβριο η βελτίωση των συνθηκών στη μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η έρευνα Empire Manufacturing της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξε ότι ο δείκτης γενικών συνθηκών υποχώρησε 11 μονάδες στις 23,51 μονάδες από 34,57 μονάδες τον Οκτώβριο που αποτελούσε υψηλό πενταετίας.

Επίσης, με ρυθμό κατά 50% χαμηλότερο του αναμενόμενου, υποχώρησαν τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, εν μέσω αύξησης του αριθμού αδιάθετων οχημάτων με τη λήξη του προγράμματος απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων της αμερικανικής κυβέρνησης.


Ειδικότερα, τα επιχειρηματικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,303 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν διπλάσια πτώση της τάξης του 0,8% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τον Αύγουστο τα αποθέματα είχαν σημειώσει πτώση 1,6% βάσει αναθεωρημένων στοιχείων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ζημιές της τάξης των 1,15 δισ. δολαρίων εμφάνισε η General Motors Co., στο γ΄ τρίμηνο, παρέχοντας την πρώτη ένδειξη για την βελτίωση των μεγεθών της μετά την πτώχευση, ενώ τα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν στην αύξηση των πωλήσεων και στη μείωση των αποθεμάτων. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε να επιστρέψει τα χρήματα των φορολογουμένων.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η εταιρεία επιβεβαίωσε τα σχέδια επιτάχυνσης της αποπληρωμής των κεφαλαίων που έλαβε από την αμερικανική και καναδική κυβέρνηση, λόγω της βελτίωσης παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών και της σταθεροποίησης των πωλήσεων του κλάδου, με την πρώτη καταβολή να υπολογίζεται το Δεκέμβριο.

Τις πρώτες 83 ημέρες μετά την έξοδό της από τον πτωχευτικό νόμο η GM εμφανίζει ζημιές προ εκτάκτων στοιχείων της τάξης των 261 εκατ. δολαρίων, ενώ τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 26,4 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε θετικές λειτουργικές χρηματικές ροές ύψους 3,3 δισ. δολαρίων για την εν λόγω περίοδο – επίσης εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων – ενώ πρόσθεσε ότι η κύρια μονάδα της στη Βόρεια Αμερική εμφάνισε ζημιές 651 εκατ. δολάρια, με τις διεθνής δραστηριότητες να επιστρέφουν στην κερδοφορία με κέρδη 261 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η Lowe΄s Cos. Πιο αναλυτικά, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 344 εκατ. δολ. ή 23 cents ανά μετοχή από 488 εκατ. δολ. ή 33 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν 3% και διαμορφώθηκαν στα 11,4 δισ. δολ. ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών σημείωσαν πτώση 7,5%. Η Lowe΄s ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έκακτες επιβαρύνσεις 2 cents ανά μετοχή στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα, η εταιρεία κάνει λόγο για κέρδη από 9 cents έως13 cents ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο και για κέρδη από 1,16 δολ. έως 1,20 δολ. για το σύνολο του έτους.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 24 cents ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο. Για το επόμενο τρίμηνο οι αναλυτές περίμεναν κέρδη στα 10 cents ανά μετοχή, ενώ για το σύνολο του έτους στα 1,20 δολ. ανά μετοχή. Η μετοχή της Lowe΄s σημειώνει άνοδο 1,51%.

Στο ταμπλό, άνοδο 3,2% κατέγραψε η μετοχή της Citigroup, δίνοντας ώθηση στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, στον απόηχο δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για εξαγορά σημαντικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Citigroup από τον κορυφαίο όμιλο hedge funds, Paulson & Co.


Σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ η Paulson κατείχε 300 εκατ. μετοχές της Citigroup στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τρεις μήνες νωρίτερα η συμμετοχή της ήταν μηδενική.


Το μερίδιο στη Citi αξιολογήθηκε στα 1,45 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση. Δεν είναι ξεκάθαρο το αν η Paulson εξακολουθεί να διατηρεί τη συμμετοχή, ωστόσο η εταιρεία δεν ειδικεύεται στο γρήγορο trading.

capital.gr

No comments:

Share |