Tuesday, November 17, 2009

Εφιαλτικό σενάριο για την τιμή του ρυζιού


Εφιαλτικό σενάριο για την τιμή του ρυζιού

Αναπόφευκτες θεωρούνται οι ανατιμήσεις βασικών γεωργικών προϊόντων τους επόμενους μήνες, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε μεγάλους παραγωγούς χώρες προκαλούν προβλήματα στην προσφορά.

Οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για το ρύζι- βασικό είδος διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους των φτωχών χωρών. Φορείς της αγοράς στην Ταϊλάνδη, τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα ρυζιού στον κόσμο, και τις Φιλιππίνες, τη μεγαλύτερη εισαγωγέα στον κόσμο, εκτιμούν ότι οι τιμές του θα αυξηθούν έως τα μέσα του 2010 έως και 100% σε σχέση με σήμερα, υπερβαίνοντας τα 1.000 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Θα αγγίξουν δηλαδή και πάλι το περσινό ιστορικό ρεκόρ των 1.038 δολαρίων. Βασική αιτία είναι η ξηρασία που πλήττει την Ινδία και οι τροπικές καταιγίδες, που έχουν σαρώσει τους τελευταίους μήνες τις Φιλιππίνες, καταστρέφοντας τη σοδειά.

Η Ινδία για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες προβλέπεται να εισάγει περισσότερο ρύζι από όσο εξάγει. Στις Φιλιππίνες ο κρατικός οργανισμός National Food Authority σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον 1,45 εκατ. τόνους ρυζιού έως τον Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο Bloomberg η στενότητα στην παγκόσμια προσφορά ρυζιού θα είναι πιθανότατα ακόμη οξύτερη και από πέρυσι, όταν οι ελλείψεις βασικών τροφίμων και οι ραγδαίες ανατιμήσεις είχαν πυροδοτήσει εξεγέρσεις από την Αϊτή έως την Αίγυπτο και την Ινδονησία.

Σήμερα η τιμή του ρυζιού κυμαίνεται κοντά στα 540 με 545 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Η εταιρεία Hermes Investments, που διαχειρίζεται επενδύσεις στις αγορές εμπορευμάτων, εκτιμά ότι η τιμή του ρυζιού θα ενισχυθεί τουλάχιστον 20% στα 650 με 700 δολ. ανά τόνο τους επόμενους τρείς μήνες και θα φτάσει στα 1.000 δολ. στα μέσα του 2010.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Hemers Investments, Μαμάντου Σις, σε δηλώσεις του στο Bloomberg δεν αποκλείει την εκτίναξή των τιμών ακόμη και στα 2.000 δολ. ανά τόνο προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Το σενάριο αυτό θεωρείται εφιαλτικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης Food Price Index του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των τιμών σε σιτηρά, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη και έλαια, αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο στις 158 μονάδες.

Ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στις 213,5 μονάδες τον Ιούνιο του 2008, για να διολισθήσει στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2009 στις 139 μονάδες εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

naftemporiki

No comments:

Share |