Tuesday, November 17, 2009

Ευρωπαϊκός «γάμος» για επιβίωση ΧΑΚ-ΧΑ

Ευρωπαϊκός «γάμος» για επιβίωση ΧΑΚ-ΧΑ



Στην ανάγκη συνένωσης του ΧΑΚ και ΧΑ με μεγάλο χρηματιστήριο της Ευρώπης για περαιτέρω ανάπτυξη τους, αναφέρθηκε ψες βράδυ ο πρώην πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης. Σε ομιλία του στην έδρα της Τράπεζας Κύπρου στη Χρηματοοικονομική με θέμα «Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς και οι προοπτικές για την περιοχή μας», ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξεταστεί μία πιο αναπτυξιακή κίνηση για τις δύο αγορές, με γνώμονα την περιοχή μας.

«Μόνοι μας δεν μπορούμε γιατί χρειαζόμαστε πιο μεγάλη και ρευστή αγορά. Προτείνεται η συμμαχία - συνένωση με μεγάλο χρηματιστήριο της ΕΕ - ενιαίο βιβλίο εντολών - με την προϋπόθεση της ανάθεσης ανάπτυξης των εργασιών στην περιοχή στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λευκωσίας», τόνισε.

«Η κίνηση αυτή», πρόσθεσε, «μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον εταιρειών και επενδυτών. Η περιφερειακή αγορά μπορεί να διευρυνθεί σε εισηγμένες εταιρείες, προϊόντα, κεφαλαιοποίηση. Θα αυξηθούν τα έσοδα και οι εργασίες των διαφόρων συντελεστών. Η αγορά ΧΑ-ΧΑΚ μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια ουσιαστική - περιφερειακή αγορά».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελούνται στο χρηματοοικονομικό χάρτη, ανέφερε ότι «οι μικρές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινδυνεύουν να διαχειρίζονται κυρίως τις μικρές, λιγότερο ρευστές μετοχές. Να είναι περιθωριοποιημένες, να μην συμβάλλουν στον επιθυμητό βαθμό τους οικονομικούς στόχους της χώρας τους».

Οι αλλαγές, είπε, έχουν επιπτώσεις στην κερδοφορία των χρηματιστηρίων – vertical silos. Όπως σημείωσε, οι αγορές Ελλάδας -Κύπρου είναι vertical silos. Έτσι, αναμένονται επιπτώσεις στη μελλοντική κερδοφορία (αξία) των ΕΧΑΕ, ΧΑΚ, καθώς δεν διαθέτουν συστήματα κεντρικού αντισυμβαλλομένου προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποιο δίκτυο.

Η συναλλακτική δραστηριότητα μικραίνει, με βάση την υπάρχουσα κεφαλαιοποίηση των αγορών ΧΑ-ΧΑΚ. Χρειάζεται μεγαλύτερη «πίτα» (κεφαλαιοποίηση αγοράς), που σήμερα η ρευστότητα των αγορών μας δεν μπορεί να σηκώσει. «Κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα είναι αλληλένδετα», τόνισε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |