Tuesday, November 17, 2009

Το ΧΑ "ανακάλυψε" την οικονομία


Το ΧΑ "ανακάλυψε" την οικονομία



Ανακούφιση στην αγορά προκάλεσε η διευκρίνιση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι δεν υπάρχει απαγόρευση συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στην προσεχή έκδοση κρατικών ομολόγων, απονευρώνοντας την αβάσιμη φημολογία που αναπτύχθηκε χθες και οδήγησε στην εκτίναξη του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων και την βουτιά των αποτιμήσεων στο ΧΑ.

Η ανησυχία των χρηματιστών προέρχεται κυρίως από τη σύνθεση των πωλητών της χθεσινής συνεδρίασης. Πέραν των πωλήσεων από ξένους brokers (Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank και Cheuvreux) "έτρεχε" πρόγραμμα πώλησης με αλγόριθμο τραπεζικών μετοχών από ξένο επενδυτή.

Η πρακτική των αλγοριθμικών πωλήσεων παραπέμπει, σύμφωνα με χρηματιστές, σε εξ αποστάσεως μέλος του Χ.Α., το οποίο εκτελεί συναλλαγές για λογαριασμό πελάτη με μεγάλη θέση σε ελληνικές μετοχές. Η επιθετικότητα της εκτέλεσης των πωλήσεων δείχνει, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι η μείωση της έκθεσής του σε ελληνικές μετοχές μόλις ξεκίνησε.

"Ήταν τόσο επιθετικές οι πωλήσεις του ξένου που συνεχίστηκαν ακόμη και όταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρούσε πάνω από 6% και η μετοχή της EFG Eurobank περισσότερο από 7%", αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος χρηματιστής, σημειώνοντας ότι ακόμη και η εικόνα μιας αναξιόπιστης -στα δημοσιονομικά της στοιχεία - Ελλάδας δεν είναι ικανή να εξηγήσει τη βιαιότητα των πωλήσεων.


*** Αμελητέα η επίπτωση στο cost of funding των ελληνικών τραπεζών

Η σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις τράπεζες να μειώσουν την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδείνωσε την κακή εικόνα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και μέσα στο κλίμα πανικού που προκάλεσαν οι χθεσινές πωλήσεις υπήρξαν και πολλές ανυπόστατες φήμες.

Η σταδιακή μείωση της προσφυγής στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα επηρεάσει το cost funding των ελληνικών τραπεζών; Οι αναλυτές απαντούν ότι η επίπτωση θα είναι μικρή έως μηδαμινή όπως ακριβώς αμελητέα ήταν και η θετική επίδραση κατά τη φετινή χρονιά.

"Στο δεύτερο και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης φάνηκε" σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος ανάλυσης εγχώριας ΑΧΕ "ότι η φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντιστάθμισε πλήρως το ακριβό κόστος προθεσμιακών καταθέσεων του πρώτου τριμήνου".

Οι τράπεζες μέσω καλυμμένων ομολογιών, δανεισμού από τη διατραπεζική και απλών δανειακών εκδόσεων μπορούν να εμφανίσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, κόστος χρηματοδότησης το 2010 αντίστοιχο ή και χαμηλότερο του 2009, παρά τη σταδιακή μείωση της δυνατότητας προσφυγής στην ΕΚΤ.

Προεξοφλημένη, σύμφωνα με τραπεζικό αναλυτή, είναι και η επίπτωση στα εκτιμώμενα κέρδη του 2010 από τη μείωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις δημόσιου χρέους. Τα μοντέλα της συντριπτικής πλειονότητας των αναλυτών προβλέπουν για του χρόνου σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από trading ομολόγων σε σχέση με φέτος.

Οι ανησυχίες πάντως για την επίπτωση που θα έχει η μείωση της προσφυγής των ελληνικών τραπεζών και μέσω αυτών του ελληνικού δημοσίου στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το spread μεταξύ ελληνικού δεκαετούς και γερμανικού ομολόγου στις 153 μονάδες βάσης.

***"Λουτρό αίματος" για τους traders

H επιθετικότητα των πωλήσεων προκάλεσε "λουτρό αίματος" σε όσους έβγαλαν σε διαδοχικά κύματα αγορές με ορίζοντα trading. Το άρον-άρον κλείσιμο θέσεων από την πλευρά τους επέτεινε σε τρία διαδοχικά κύματα τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς που εικάζουν πως οι αγορές trading μπορεί και να ξεπέρασαν χθες το ύψος των 100 εκατ. ευρώ!

Τι άλλαξε και οι ξένοι αδειάζουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές και μάλιστα εν μέσω ανόδου των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών;

"Αν κάποιοι δεν ξέρουν κάτι που αγνοούμε οι υπόλοιποι, τότε με καθυστέρηση ενός μήνα οι ξένοι ανακαλύπτουν την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και φοβούνται τις επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία από τα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει υπό την πίεση των Βρυξελλών η κυβέρνηση", σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της αγοράς.

Οι ξένοι συνειδητοποιούν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η ανάγκη αφενός μείωσης των δημόσιων δαπανών και αφετέρου αύξησης των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Και αυτό συνεπάγεται μείωση του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά καθώς η κατανάλωση αποτελεί τη βασική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

***Πωλήσεις από Έλληνες ιδιώτες

Μεγαλύτερη βαρύτητα στην κακή πορεία του Χ.Α. έχει, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας, η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει απογραφή καταθέσεων καθώς και επενδύσεων σε μετοχές και σε ομόλογα στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2009.

Επιχειρηματίες, μεγαλοεπενδυτές αλλά και δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες πούλησαν χθες μετοχικές τους θέσεις, απρόθυμοι να δεχτούν ότι θα πρέπει να τις δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι πωλήσεις τους οδήγησαν ακόμη και μικρές χρηματιστηριακές να ζητούν να δανειστούν τίτλους προκειμένου να σορτάρουν την αγορά.

euro2day.gr

No comments:

Share |