Tuesday, November 17, 2009

Τράπεζες: Στα €55 δισ. οι χορηγήσεις στη Ν.Α. Ευρώπη

Τράπεζες: Στα €55 δισ. οι χορηγήσεις στη Ν.Α. Ευρώπη


Επενδύσεις της τάξεως των 45 δισ. ευρώ έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες στις χώρες της Νέας Ευρώπης, οι οποίες βλέπουν τις προοπτικές τους στην περιοχή να βελτιώνονται το προσεχές διάστημα από απόψεως κερδοφορίας. Παράλληλα, το γεγονός ότι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, συρρικνώνοντας ή αποσύροντας τις δραστηριότητές τους, δημιουργεί πεδίο δράσης για τις ελληνικές τράπεζες.

Η διεθνής κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες καλά τοποθετημένες στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, με τα υπόλοιπα των δανείων τους να ανέρχονται στα 55 δισ. ευρώ. Όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, η θέση που έχουν αποκτήσει οι ελληνικές τράπεζες στη Ν.Α. Ευρώπη, θα τους προσφέρει ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση και μέσω εξαγορών, καθώς θα επωφεληθούν από την έξοδο ξένων μεγάλων τραπεζών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι παρά την κρίση, η Εθνική πέτυχε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στη Ν.Α. Ευρώπη στο 9,1% από 8,5% πέρυσι, ενώ ειδικά στην αγορά της Τουρκίας η τράπεζα, μέσω της Finansbank, πέτυχε αύξηση του μεριδίου αγοράς στη λιανική στο 8,3% από 7,6% πέρυσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Eurobank διπλασίασε φέτος τους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης στη Νέα Ευρώπη, με τα δάνεια στην ευρύτερη περιοχή να διαμορφώνονται στα 14,2 δισ. ευρώ.

Η διεθνής κρίση δεν ανέκοψε επίσης την ανάπτυξη του δικτύου των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσία εκτός Ελλάδος σε 10 χώρες και απασχολούν 45.000 εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο της κρίσης, η Alpha Bank δημιούργησε νέα καταστήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και Σκόπια. Το δίκτυο καταστημάτων της Alpha Bank αριθμεί 48 καταστήματα στην Αλβανία, 120 στη Βουλγαρία, 200 στη Ρουμανία, 167 στη Σερβία, 25 στα Σκόπια και 37 στην Κύπρο.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 284 καταστήματα στη Βουλγαρία, 151 στη Ρουμανία, 203 στη Σερβία, 461 στην Τουρκία, 65 στα Σκόπια, 30 στην Αλβανία, 11 στην Αίγυπτο και 18 στην Κύπρο.

Η Eurobank είναι η μοναδική τράπεζα με παρουσία στην Πολωνία (334 καταστήματα), ενώ έχει επίσης 224 καταστήματα στη Βουλγαρία, 131 καταστήματα στην Ουκρανία, 312 στη Ρουμανία, 130 στη Σερβία, 43 στην Τουρκία και 4 στην Κύπρο.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει 180 καταστήματα στη Ρουμανία, 101 στη Βουλγαρία, 58 στην Ουκρανία, 47 στη Σερβία, 46 στην Αλβανία, 57 στην Αίγυπτο και 15 στην Κύπρο.

capital.gr

No comments:

Share |