Tuesday, November 17, 2009

Στην τελική ευθεία ο δείκτης ακινήτων


Στην τελική ευθεία ο δείκτης ακινήτων


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για το Δείκτη Τιμών Ακινήτων τον οποίο ετοιμάζουν οι τράπεζες σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και ο οποίος θα χρησιμοποιείται τόσο για σκοπούς χρηματοδότησης από μέρους των τραπεζών όσο και για την αποτελεσματικότερη υιοθέτηση των προνοιών της Βασιλείας ΙΙ.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο ανώτερος λειτουργός του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Κρονίδης, στόχος είναι μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο να τεθεί σε λειτουργία ο δείκτης.

Σύμφωνα με το διατακτικό του Δείκτη Τιμών Ακινήτων, την απουσία του οποίου επεσήμανε σε πρόσφατη αναφορά του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν την αγορά ακινήτων και να προβαίνουν σε εκτίμηση και επανεκτίμηση των τιμών για τα μεν εμπορικά ακίνητα κάθε χρόνο και για τα δε οικιστικά κάθε τρία χρόνια, ανέφερε ο κ. Κρονίδης.

«Έχουν μείνει μόνο τα διαδικαστικά και τεχνικά θέματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες κατάρτισης δείκτη ακινήτων βρίσκονται στα σκαριά εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Παράλληλα ανέφερε ότι εκτός από τις εμπορικές τράπεζες θα συμμετέχει και ο Συνεργατισμός, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια από μέρους της ΚΤ να συμμετέχει και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Εκκρεμεί επίσης το ετήσιο κόστος που θα καταβάλει η κάθε τράπεζα που θα χρησιμοποιεί το δείκτη.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του δείκτη, είπε ότι οι αναθεωρημένες τιμές ακινήτων θα αποστέλλονται από τις τράπεζες στην ΚΤ, η οποία εν συνεχεία θα τις αναλύει και θα δίνει στη δημοσιότητα ένα γενικό δείκτη τιμών, ενώ θα υπάρχουν άλλοι 25-30 υποδείκτες ανά επαρχία και ανά είδος ακινήτου για σκοπούς καλύτερου ελέγχου και αποτελεσματικής εφαρμογής των οδηγιών.

Οι υποδείκτες θα συνοδεύονται με τις σχετικές αναλύσεις τις οποίες θα μπορούν να αποκτούν μόνο οι τράπεζες που συνεισφέρουν με στοιχεία στον υπολογισμό του Δείκτη Τιμών Ακινήτων.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |