Tuesday, November 17, 2009

Με μικρά κέρδη το αργό- Στα 79 δολάρια


Με μικρά κέρδη το αργό- Στα 79 δολάρια

Με κέρδη έκλεισε τελικά η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά το χαμηλό ενός μηνός που σημειώθηκε την προηγούμενη συνεδρίαση, με κινητήριο μοχλό αφενός τις αναφορές για αύξηση της ζήτησης και σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου τις εκτιμήσεις για μείωση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 18 cents στα 79,08 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από ενδοσυνεδριακή πτώση στα 78,14 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 78,96 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος, απόφυγε να προβεί σε εκτίμηση κατά πόσον ο διεθνής οργανισμός θα προχωρήσει σε μεταβολή των επιπέδων της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 22ας Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, λέγοντας μόνο ότι «πρέπει να περιμένετε». Στις 13 Νοεμβρίου είχε κάνει λόγο για το ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ μπορεί να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής τους. Της ίδια γνώμης ήταν και ο υπουργός Ενέργειας του Κάταρ κ. αλ Ατίγια, σε σημερινές δηλώσεις του.

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο στον απόηχο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), κατά το οποίο οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για το συνάλλαγμα, ενώ η άνοδος των ευρωαγορών, αλλά και της τιμής του χρυσού δεν βοηθούν στην ανάκαμψη του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4888 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4875 δολάρια.

Το κλίμα για το ευρώ είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ισχυροποιούνται μέρα με την ημέρα. Εξάλλου σε περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ φαίνεται να "συνηγορεί" και η τεχνική ανάλυση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το ευρώ είναι πιθανόν να διαμορφωθεί σε νέο υψηλό επίπεδου έτους (1,5285 δολάρια) σε περίπτωση που διασπάσει το επίπεδο στήριξης των 1,5063 δολαρίων.

reporter.gr

No comments:

Share |