Tuesday, December 2, 2008

Ιαπωνία: Προσωρινά μέτρα στήριξης των εταιρειών

Ιαπωνία: Προσωρινά μέτρα στήριξης των εταιρειών



Προσωρινά μέτρα για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν κεφάλαια αποφάσισε να υιοθετήσει η Bank of Japan καθώς η επιδείνωση της ύφεσης καθιστά τις τράπεζες πιο διστακτικές στον δανεισμό.

Η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται εταιρικά ομόλογα ΒΒΒ ως επιβοηθητική εγγύηση από τις τράπεζες στις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της στο Τόκιο. Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,3%.

Χθες ο διοικητής της τράπεζας, Μασαάκι Σιρακάουα είπε ότι η πρόσβαση των εταιρειών στη χρηματοδότηση περιορίζεται με «γρήγορο ρυθμό». Τα επιτόκια που χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για δάνεια διάρκειας τριών μηνών στο Τόκιο αυξήθηκαν σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε σήμερα κατά 1% τα επιτόκια στο 4,25%, διευρύνοντας τον μεγαλύτερο κύκλο μείωσης επιτοκίων από την ύφεση του 1991. Χθες ο διοικητής της Federal Reserve των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, είπε ότι το περιθώριο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι «φανερά περιορισμένο» και ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Στην Ιαπωνία οι τράπεζες γίνονται λιγότερο πρόθυμες να δανειστούν μεταξύ τους, αλλά και να δανείσουν τις εταιρείες εν μέσω ανησυχιών ότι οι υποχρεώσεις αυτές δεν θα αποπληρωθούν.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |