Tuesday, December 2, 2008

Γερμανία: Σωσίβιο 30 δισ. ευρώ στην BayernLB

Γερμανία: Σωσίβιο 30 δισ. ευρώ στην BayernLB


Κρατική σανίδα σωτηρίας, αξίας 30 δισ. ευρώ, θα δεχθεί ακόμη μία γερμανική τράπεζα, η BayernLB. Σε ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια στήριξης πιστωτικού ομίλου, που έχουν προωθηθεί στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της κρίσης, το κρατίδιο της Βαυαρίας θα τροφοδοτήσει με 10 δισ. ευρώ την BayernLB -στην οποία και έχει ήδη μετοχικό μερίδιο.

Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη μορφή κρατικών εγγυήσεων, που θα διευκολύνουν το δανεισμό της τράπεζας. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε «ένεση» κεφαλαίων, ύψους 3 δισ. ευρώ, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας, Γκέοργκ Φάρενσον, ωστόσο, σημείωσε ότι το κρατίδιο δεν μπορούσε να δεχθεί τους όρους που έθετε το Βερολίνο για την παροχή των κεφαλαίων αυτών. Παρά το κρατικό σωσίβιο, η BayernLB ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 5.600 θέσεις εργασίας -το 29% του ανθρώπινου δυναμικού της-, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει «σωσίβιο» στην IKB (που ειδικεύεται στη χορήγηση δανείων προς μικρές επιχειρήσεις), στην επενδυτική τράπεζα Hypo Real Estate και στην Commerzbank ενώ προωθεί σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, το οποίο αρκετοί επικρίνουν ως «πολύ φτωχό».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε, χθες, ότι το «2009 θα είναι μία χρονιά κακών ειδήσεων για την οικονομία». Διεμήνυσε ωστόσο για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε έναν «παράλογο», όπως τον χαρακτήρισε, διαγωνισμό διάθεσης δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομίας.

Αμφισβήτησε επίσης την αποτελεσματικότητα της πρακτικής των φοροελαφρύνσεων, τονίζοντας ότι, πιθανότατα, οι πολίτες θα αποταμιεύσουν τα χρήματα αυτά και δεν θα τα δαπανήσουν, ενισχύοντας την κατανάλωση και, κατά συνέπεια, και την ανάπτυξη. Ηδη το ποσοστό των αποταμιεύσεων βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών.

Οι λιανικές πωλήσεις, εν τω μεταξύ, ενισχύθηκαν ελαφρά τον Οκτώβριο, αν και οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά παραμένουν δυσμενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, κατεγράφη άνοδος 0,4% σχέση με το Σεπτέμβριο και 1,7% σε ετήσια βάση -κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν εν μέρει στην κάμψη των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |