Tuesday, December 2, 2008

Κάτω από τα 47 δολάρια το αργό- Απώλειες 4,7%

Κάτω από τα 47 δολάρια το αργό- Απώλειες 4,7%

Σε χαμηλά πάνω από τριών ετών βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διευρύνοντας τη βουτιά 8,4% που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης από το Δεκέμβριο του 2007, με τους αναλυτές μάλιστα να βλέπουν περαιτέρω πτώση των τιμών. Το θετικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, δεν στάθηκε ικανό να αντιστρέψει θετικά το κλίμα για το αργό, το οποίο μόλις πριν πέντε μήνες ήταν η υπ΄ αριθμ 1 επιλογή των επενδυτών.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 4,7%, στα 46,96 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2005.

Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 68% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου. Η «κατρακύλα» του πετρελαίου αποδίδοντας κατά κύριο λόγο στην ύφεση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Επίσης, η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε 4,6%, στα 45,77 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι επικρατεί μια γενικότερη σύμπνοια απόψεων πως ο «πάτος» του πετρελαίου είναι στα 40 δολάρια το βαρέλι, και προσθέτουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δούμε το επόμενο διάστημα κάποιο ράλι στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μέχρι να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |