Tuesday, January 26, 2010

Γερμανία: Στις 95,8 μονάδες ο δείκτης Ifo τον Ιανουάριο


Γερμανία: Στις 95,8 μονάδες ο δείκτης Ifo τον Ιανουάριο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Ifo, δείχνοντας πως η ανάκαμψη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

Σύμφωνα με το Ifo, ο δείκτης ανήλθε στις 95,8 μονάδες τον Ιανουάριο από τις αναθεωρημένες 94,6 μονάδες το Δεκέμβριο, υψηλότερα των εκτιμήσεων για 95,1 μονάδες.

Σημειώνεται πως αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 και δείχνει πως η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε επίπεδα που υπήρχαν πριν από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και πριν από την κρίση των αγορών που προκάλεσε την βαθύτερη παγκόσμια ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

«Η τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση των εταιρειών έχει βελτιωθεί. Με δεδομένο το επιχειρηματικό outlook για το επόμενο μισό του έτους οι εταιρείες που ρωτήθηκαν είναι περισσότερες αισιόδοξες από ότι προηγουμένως», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Hans-Werner Sinn. «Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς», πρόσθεσε.

Ο δείκτης συνδυάζει τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες συνθήκες και για τις μελλοντικές προσδοκίες. Ο δείκτης τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στις 91,2 μονάδες από τις 90,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες ανήλθε στις 100,6 μονάδες από τις 98,9.

Επιπλέον, το κλίμα στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό κλάδο βελτιώθηκε εμφανώς, σύμφωνα με το Ifo.

Τα τελευταία στοιχεία για τις παραγγελίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κάνουν λόγο για μια συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο, κάπως καλύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους δείκτες.


capital.gr

No comments:

Share |