Tuesday, January 26, 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε 5-10 δισ. δολ. από την Κίνα


Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε 5-10 δισ. δολ. από την Κίνα

Τις λεπτομέρειες ενός διαφοροποιημένου σχεδίου για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα εγκρίνει τον επόμενο μήνα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος.

"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το Ecofin θα εγκρίνει το πρόγραμμα", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ χαρακτηρίζει τις υποθέσεις για πιθανή αθέτηση πληρωμών στο χρέος του ελληνικού δημοσίου "παράλογη συζήτηση".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί επικεφαλής της ελληνικής αποστολή τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ και την Ασία για την προώθηση ελληνικών ομολόγων ύψους τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. δολ. αποτιμημένα σε ευρώ, δολάρια και πιθανώς γεν, αναφέρει το δημοσίευμα του Dow. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ελπίζουν ότι η περιοδεία -που περιλαμβάνει επισκέψεις στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ- θα μπορούσε να αποφέρει πέντε φορές το ποσό αυτό, αν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών.

"Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην Κίνα. Υπάρχουν μεγάλα funds στην Κίνα. Για το λόγο αυτό η Κίνα θα αποτελέσει μέρος του road show", δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ προσθέτει ότι αν συμμετάσχουν κινέζοι επενδυτές το μέγεθος της έκδοσης θα πρέπει να είναι "σημαντικό... πιθανώς 5 δισ. δολ. έως 10 δισ. δολ.".

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο -επικαλούμενο άτομο με γνώση της υπόθεσης- αναφέρει ότι η Ελλάδα προωθεί ένα ποσό έως 25 δισ. ευρώ σε επενδυτές στην Κίνα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι ότι "τα spreads είναι υψηλότερα απ΄ ό,τι δικαιολογείται, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό (με τη χθεσινή πώληση) ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην αγορά και μπορούμε να αντλήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια".

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει επίσης ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση των ποσοστών του δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΠΑΠ, που ανέρχεται σε 34%. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφέρει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως "είναι απόλυτη ανάγκη να διευρύνουμε τη φορολογική μας βάση".

Τα βήματα για τη μείωση του ελλείμματος δε θα περιλαμβάνουν την αύξηση φόρων αλλά την κατάργηση της αυτόνομης φορολόγησης και φοροαπαλλαγών όπως και στενότερους ελέγχους για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

"Όμως, κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι τα εννοούμε στα σοβαρά", προειδοποίησε.

capital.gr

No comments:

Share |